måndag 2 september 2013

Torka aldrig tårar utan handskar - 3. Döden

Torka aldrig tårar utan handskar - 3. Döden
av Jonas Gardell

Den sista delen i trilogin, och man vet ju vad som kommer att hända. Fast här är det mer av allt än i TV-serien. Inte minst om de andra vännerna, inte bara om Rasmus och Benjamin. Men Paul fortsätter att vara mystisk. Det finns säkert en tanke med det. Fast visst hade man velat veta mer?

Döden pågår ju egentligen hela tiden i serien, eftersom kronologin är som den är. Det kan komma glimtar från vilken tid som helst. Fast det var väl mest uppväxt i första boken, och kanske mest död i den här. Hela tider är det begravningar och många av begravningsgästerna är så sjuka i aids att de vet att de själva snart kommer dö. Rasmus tänker mycket på vad som kommer hända med hans kropp efter döden. Att den kommer läggas i plast och behandlas som farligt avfall, inte alls med samma respekt som andra döda kroppar behandlas med, trots att man vid det här laget vet att det försiktighetsmåttet inte är nödvändigt.

Så här i tredje boken så har jag vant mig vid faktaavsnitten och tycker inte längre att de avbryter berättelsen. Tydligen tycker jag inte att något avbryter, för jag läste hela boken på en kväll och en halv natt. Sedan klarade jag inte riktigt av att läsa på flera dagar. Till viss del berodde det förstås på att jag var så himla trött efter för lite sömn, men mest berodde det på att det var så mycket känslor i "Döden" och boken jag började på efteråt levde inte riktigt upp till det. Det enda jag tyckte kunde vara mindre intressant är utdragna skildringar av olika barndomar. Här var ju kronologin plötsligt mer sammanhängande. Fast samtidigt tyckte jag att det var fint att de fick vara med här. Alla de här helt vanliga killarna som sedan blev så föraktade.

Torka aldrig tårar utan handskar:
1. Kärleken
2. Sjukdomen
3. Döden

2 kommentarer:

  1. Hade också gärna velat haft mer Paul, men herreguuud vad man tyckte om honom :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. :) Kanske vill man inte veta vad som var sant och inte, det kanske hade förstört det hela lite. Paul är ju så mycket vad han själv har konstruerat.

      Radera