söndag 8 september 2013

En smakebit på søndag (vecka 36)

Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.     

Idag blir det en smakbit från Sagan om Isfolket igen. :)

Det är väl 1650-tal. Mikael Lind av Isfolket är (motvilligt) officer i den svenska armén och befinner sig just nu på uppdrag i en liten, i stort sett övergiven, by i Livland.
Uppe på altanen franför huset stod en svart skepnad.
Det var en kvinna. Och hon avtecknade sig dubbelt skarpt mot det vita huset och den vita snön. Allt var vitt - utom denna raka helsvarta gestalt.
Men det fanns ju ingen i huset? Inte för att de någonsin undersökt, men allt var så kallt och tillbommat, utan spår i snön. Grindarna stod öppna, och snön låg orörd och täckte hela uppfartsvägen fram till huset.
Hon såg på honom. Undrande, oavvänt. Men avståndet var för stort, han kunde inte se henne tydligt. Dock tycktes hon vara ung.
Mikael stod en stund utan att veta vad han skulle göra. Så vände han tillbaka till den usla, kalla förläggningen, medan den sjungande klagan om en okänd tragedi i byns historia genljöd i hans öron från den mäktiga rymden.
Skulle önska jag inte hade så mycket fantasi, tänkte han nyktert, och rymden teg.
(Margit Sandemo, "Den ensamme", s. 47-48)

21 kommentarer:

  1. Den här serien läste jag när jag var tonåring. Man borde säkert läsa någon av böckerna på nytt.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag läste dem flera gånger när jag var tonåring och strax över 20. Men nu var det länge sedan sist så det är roligt att läsa om dem nu.

      Radera
  2. Denne serien har jeg lest noen ganger. Det var disse bøkene som ga meg leselysten tilbake etter ett opphold da jeg var tenåring. Derfor har jeg også et spesielt forhold til dem :-) Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Fint att de gav dig tillbaka lusten att läsa. Jag har också läst serien flera gånger. Mest när jag var tonåring förstås.

      Radera
  3. Och jag har fortfarande inte läst denna :)

    SvaraRadera
  4. Gillade Sagan om Isfolket. Kanske dags att läsa om den. Tack för din smakbit.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker att de håller för en omläsning. :)

      Radera
  5. Har aldrig läst Sandemos böcker, men lite sugen är jag allt... Tack för din smakebit!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Nästan lite synd att det bästa/mest fängslande är just bokserien på 47 böcker. Svårt att bara testa lite. Men gör det ändå! ;-)

      Radera
  6. Angrer at jeg ikke leste denne serien når jeg var ung:)Er jo så mange som har gode minner om disse bøkene. Har prøvd i voksen alder og ikke helt funnet tonen med dem, men jeg gir ikke opp skal prøve meg igjen på de en dag:) Takk for smakebit! Kos deg med bøkene!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jo, jag tror att det här är böcker som det är svårare att fastna för som vuxen. Men värt ett försök till kanske? :)

      Radera
  7. Hej! Det är såhär att jag vill till nästan varje pris ha "Den blå rullgardinen" av Agnes von Krusenstjerna i just det pocketformat som jag såg att du läst tidigare! (Det kom upp på google när jag sökte på boken) Den är totalt slutsåld överallt och jag tänkte bara fråga om du möjligtvis har kvar den och om du i så fall skulle kunna tänka dig att sälja den? //Agnes

    SvaraRadera
    Svar
    1. Visst är den upplagan snygg? Tyvärr vill jag behålla den själv. Lycka till med letandet! Det är nog inte omöjligt att hitta den i någon second hand-butik.

      Radera
    2. Det förstår jag att du vill! Superfin upplaga, och jag har alla andra böcker i serien så det vore kul att ha alla förstås! Tack för tipset! Ska rota igenom varenda second hand-butik! ;-)

      Radera
  8. Ah, nå fikk jeg lyst til å lese denne serien igjen! Det er mange år siden, men jeg husker hvor spennende jeg syntes den var - takk for smakebiten :)

    SvaraRadera
  9. Denne serien leste jeg også for mange år siden. Syntes de var fantastiske. Dessverre så gav jeg dem vekk til et loppemarked - hadde vært moro å lese en igjen.

    SvaraRadera