Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.
Idag läser jag en bok som har kommit ut med två olika titlar i Sverige. Både "Mitt år med kött" och "Min amerikanska hustru". Den handlar om amerikansk-japanska Jane Takagi-Little, som jobbar med produktionen av ett japanskt TV-program om amerikanska hemmafruar som lagar kötträtter. Helt och hållet sponsrat av den amerikanska köttindustrin, som vill öka sin försäljning i Asien. Det handlar även om Akiko, en japansk kvinna vars man beordrar henne att titta på programmet och laga rätterna. Min smakbit blir beskrivningen, eller pitchen kanske?, av programmet, som Jane översätter till engelska.
Min amerikanska hustru!
Kött är budskapet. Varje veckan halvtimmeslånga episod av Min amerikanska hustru! ska kulminera i hyllandet av det kött som programmet handlar om, och höjdpunkten ska utgöras av en njutningsfylld måltid. Det är köttet (inte hustrun) som är stjärnan i programmet! Men "veckans hustru" är självklart också viktig. Hon måste vara attraktiv, aptitlig och genomamerikansk. Hon ska utgöra en sinnebild av köttet: yppig och rejäl, men aldrig seg eller svårsmält. Hon ska till de japanska hemmafruarna förmedla en äkta känsla av värme, komfort, av hem och härd - de traditionella familjevärderingarna symboliserade av mörkt kött på den amerikanska landsbygden.
(Ruth L. Ozeki, "Min amerikanska hustru", s. 18)
Jag har många gånger tyckt att japanska program är väldigt, väldigt underliga. Vilken konstig programidé :)
SvaraRaderaEgentligen inte. Blir väl lite som Halv åtta hos mig, fast med en familj per avsnitt. Och lite mer exotiskt för tittaren. :)
RaderaVerkar speciell :)
SvaraRaderaJag har inte läst mer än halva, men den är ganska speciell hittills.
RaderaJag älskar den boken, läst minst 2 gånger! Älskar hur den är skriven, karaktärerna, hur den beskriver köttindustrin, att den är så intressant. När jag läste den hette den "Mitt år med kött", kände inte till den andra titeln.
SvaraRaderaPocketen heter visst så här i stället. Vet inte om "Mitt år med kött" inte lät som en roman tillräckligt mycket kanske. Jag har inte hunnit läsa ut den, men det blev tummen upp från de i läsecirkeln som hade läst ut.
RaderaTusen takk for smakebiten fra det som virker som en litt spesiell bok! Ha en fin ettermiddag:-)
SvaraRaderaTack!
RaderaDen blev nästan mer speciell efter hand. :-D
Oj då, känns lite udda. Tack för den smakbiten.
SvaraRaderaJo, ganska udda.
RaderaVilken speciell bok. Kul. Tack för smakbiten.
SvaraRaderaJa, det var den. :)
RaderaArtig bok! Takk for smakebiten :)
SvaraRaderaAllvarlig också! En blandning. :)
RaderaDen här boken verkar ju lite udda. Jag blir förstås genast nyfiken!
SvaraRaderaDen var bra och speciell. :)
RaderaDet var jo også en ting å lage tv-program om :-) Det hørtes ut som en spesiell historie men kanskje også derfor en fin ting å lese om! Ønsker deg en fin søndag!
SvaraRaderaDet blev ganska mycket om hemskheter i köttbranschen efter hand, så det var intressant men också ganska hemskt.
RaderaTyckte mycket om den här boken när jag läste den. En bok som har överlevt otaliga utrensningar i bokhyllan :)
SvaraRaderaKul. :) Tror nog den kommer få stå kvar i min hylla också.
RaderaMorsom bok:) Takk for smakebiten!:)
SvaraRaderaDen blev allvarligare senare, men kul också. :)
Radera