torsdag 18 april 2013

Jordens medelpunkt


Jordens medelpunkt
av Anneli Furmark

"Jordens medelpunkt" ingår i samma trilogi som "Fiskarna i havet" (det tredje seriealbumet är ännu inte utkommet), De är fristående, men alla ska tydligen handla om människor och natur. Och de har en liknande stil på illustrationerna, där landskapen tar stor plats och är mer färgrika än människorna som rör sig i dem. Människorna är mer eller mindre grå, ibland genomskinliga. Men det handlar om människorna också, mest, och deras förhållande till varandra.

"Fiskarna i havet" var riktigt bra, men "Jordens medelpunkt" är ännu bättre! Berättelsen fungerar så väl och personerna är så trovärdiga. De är tre. Sextonårige Axel, hans mamma Marie och mammans nya kille, Toralf. De är på semester på Island. Axel hade ingen lust att följa med, men hans pappa skulle på romantisk semester med sin nya, och då var ändå Island med mamma och Toralf snäppet bättre. Han fick inte stanna hemma på egen hand. Men han trivs inte alls med att bara följa efter mamman och Toralf.

För Toralf är det här resan han alltid har drömt om. Äntligen ska han få se Islands mäktiga natur och historiska platser. Fast han är väl inte så glad över att Maries son, som man knappt får ett ord ur, är med. Och Marie är väl inte heller så entusiastisk som han hade hoppats. fast jag tror ändå att han är ganska nöjd över att få visa "sitt" Island (där han aldrig har varit tidigare ...) för två som inte vet så mycket om landet. Även om responsen är ljummen.

Det blir dramatiskt, kan jag lova. Mer vill jag inte avslöja.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar