måndag 22 april 2013

Avgrunden


Avgrunden
av Margit Sandemo

"Avgrunden" är den tredje boken i Sagan om Isfolket, och det är boken om Sol. Sol Angelica av Isfolket, som nog är den allra mest populära av alla personer i hela serien. Hon är också en legend för senare generationer av Isfolket (serien följer släkten från 1500-tal till 1900-tal), och jag tycker nog att berättelserna om Sol efter hennes död överträffar vad hon hann med i livet. Överträffar hon verkligen alla de andra häxorna i släkten?

Sol är en av Isfolkets drabbade. Hon är trollkunnig och dessutom upplärd i häxkonster av en ond gammal häxa i släkten. De drabbade, oftast är det en per generation, har en inneboende vilja att göra ont. Jag antar att man kan påstå att det har alla människor, men här är det mycket mer extremt. Det är bara Sols morbror Tengel som bekämpar den sidan hos sig själv, och enbart använder sina kunskaper för att bota sjuka. Han har lyckats få Sol att sköta sig nåtsånär under hela hennes uppväxt, men nu när hon har fyllt tjugo år måste hon få bli fri. Tanken är att hon ska få resa till Köpenhamn för att besöka sin fosterbror Dag som studerar där. Men hon har en del andra planer med sin resa. Främst vill hon söka upp likasinnade, och det ska finnas en viss plats i Skåne där häxorna möts. Samtidigt vill hon inte svika sin familjs förtroende, åtminstone inte så att de märker det.

Så börjar hon ett maniskt flackande runt Danmark och Norge. Hon letar efter något och hon vet inte vad, så hon kan aldrig vila. Själv påstår hon att hon är ond, det är vad hon vill vara, men trots att hon begår mord då och då så är det väl ingen som tror henne. Utom myndigheterna förstås. (Det är omkring år 1600, och eventuella häxkonster bör undanhållas från myndigheterna.) Sol är nog faktiskt den karaktär där Margit har lyckats bäst med att beskriva motsättningarna som ska finnas hos de drabbade. Men jag kanske inte ska utse henne till "bäst skildrade drabbade" innan jag har läst om resten av serien.

Sagan om Isfolket
1. Trollbunden
2. Häxjakten

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar