fredag 26 april 2013

De ulvgrå


De ulvgrå
av Helmer Linderholm

Månadens läsecirkelsbok var en samling spöknoveller av Helmer Linderholm. Nej, jag förstår om du aldrig har hört namnet förr. En av medlemmarna i läsecirkeln ägnar sig mycket åt äldre svenska författare och det var han som valde bok den här månaden. Han har förresten skrivit om Helmer Linderholm i sin blogg, om du vill veta mer.

Novellerna berättas av en läkare i Bergslagen på 1700-talet, en upplyst man som inte tror på spökerier. Men det är inte den allmänna inställningen i trakten. De allra flesta tror på spöken och oknytt, och även de som anser sig vara bildade faller in i vidskepelsen när de ställs inför det oförklarliga. Doktorns fru är inte den som tror minst på spöken. Hon är synsk och kan faktiskt se spöken, dessutom kan hon det mesta om alla slags skrymt och trolldom. Det är tydligen sånt man lär sig när man växer upp i finnskogen (på 1700-talet). Ofta tillkallas doktorn och hans fru tillsammans när folk stöter på något oförklarligt problem som antingen kan bero på spöken eller (möjligen) ha en vetenskaplig förklaring.

Jag vet inte om berättelserna är baserade på verkliga (eller traditionella, ska jag väl säga) spökhistorier från Bergslagen eller om det är Linderholm som har fantiserat ihop dem. Kanske lite både och? Det är en ganska snäll nivå på spökerierna i alla fall. De är säkert nog så hemska för de personer som drabbas i berättelserna, men läsaren blir aldrig riktigt skrämd. Det är trevlig läsning, får man väl säga. Jag kommer att tänka på alla samlingar med spökhistorier som man läste i mellanstadieåldern, såna som ofta heter nåt i stil med "De bästa spökhistorierna". Och så tänkte jag på den delen av Bra Böckers Folksagor (sju band, stora böcker, bundna i nån sorts sidenaktigt tyg i olika färger) som handlar om diverse otyg i svensk folktro. Varulvar och Bäckahästen, frimurare och tomtar och Fan och hans mormor (Djävulen tillägnas ett kapitel i alla fall, vet inte hur det är med hans mormor). Det är saker i den stilen (fast kanske inte exakt mina exempel) som uppträder i "De ulvgrå" också.

Fint omslag av Hans Arnold förresten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar