torsdag 17 maj 2012

The Underground Man


The Underground Man
av Mick Jackson

Den femte hertigen av Portland, som har levt i verkligheten, verkar ha varit en mycket excentrisk man. Mick Jackson har inspirerats av hans liv när han skapade hertigen som är huvudperson i "The Underground Man", men det finns också stora skillnader mellan dem. Det är absolut en roman, ingen biografi eller ens en biografiliknande roman.

Hertigens stora projekt är att bygga tunnlar som utgår från hans hus och leder åt olika håll. Tunnlarna är tillräckligt rymliga för att man ska kunna åka häst och vagn i dem, och de är långa. Han är mycket tillbakadragen och vill inte träffa så mycket folk. Han är gammal och lider av sviktande hälsa, och han tycker att läkaren inte förstår sig på dem. Med hjälp av gamla böcker och alternativa behandlingsformer (till exempel ett par kvinnor i trakten som kan "se" folks sjukdomar) försöker han diagnostisera sig själv. Han upplever också att ingen riktigt tar honom på allvar längre och att hans tjänstefolk undanhåller information från honom. Familj har han inte, bara ett mausoleum som han en gång byggde till sina föräldrar, men som har förfallit förvånansvärt mycket sedan dess. Dessutom plågas han av ett minne som han inte riktigt kan få tag i, och någon sorts ande som hela tiden verkar dyka upp i hans närhet. Hans allt mer excentriska beteende tolkas av omgivningen som något ännu värre, och snart går det rykten om hur galen hertigen är.

Först tyckte jag att den här boken var väldigt annorlunda än den novellsamling av Mick Jackson som jag läste för ett drygt år sedan, stillsammare liksom. Man får läsa om hertigens promenader, hans krämpor och hans funderingar. Men allt eftersom berättelsen utvecklades kände jag igen den lite skruvade stilen och humorn. Det här blir nog inte den sista av Mick Jacksons böcker som jag läser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar