måndag 30 mars 2009

Kaja och viskande rösten


Kaja och viskande rösten
av Ester Ringnér-Lundgren

Förr i tiden verkar man ha tagit mer allvarligt på sjukdomar. Numera ska man ju helst jobba eller gå i skolan trots fyrtiogradig feber, men av gamla ungdomsböcker att döma var det åtminstone fram till 70-talet helt annorlunda. Influensa eller halsfluss är tillräckligt skäl till en månads sjukfrånvaro, varav de sista veckorna bara är till för återhämtning. Jo, det är klart att det är ett smart sätt att ge flickbokshjältinnan tid och tillfälle till att råka ut för något, men det måste ju ha funnits viss verklighetsförankring. 1968, när den här boken kom ut, fanns det penicillin, men kanske att man fortfarande mindes den tiden när sjukdomar var "farligare" och därför var mer generös med frånvaron.

Kaja har i alla fall varit sjuk, och man bestämmer att hon ska tillbringa två veckor på ett litet pensionat i Småland. Skogsluften ska vara mildare mot hennes hals än havsluften i hennes hemstad. Kaja ser inte så väldigt mycket fram emot det och är inte road när man spekulerar i om hon kommer hamna mitt i ett mysterium igen. Naturligtvis är det precis vad hon gör.

Det bor en excentrisk, mycket uppburen, vetenskapsman på pensionatet, och han och Kaja kommer bra överens. Doktor Kleman är mycket sympatisk, men nästan besatt av att inte bli igenkänd eller hamna på bild. Jobbigt nog är det en tidningsfotograf som stryker omkring och försöker med alla knep få en bild av doktor Kleman. Som om detta inte vore nog börjar mystiken verkligen tätna efter Kajas hemresa ...

Ännu en trevlig bok i serien. Efter den här kanske Kaja fick som hon ville och slapp bli inblandad i fler mysterier, för detta är den sista boken om henne.

Fick faktiskt reda på lite fakta om staden jag bor i genom den här boken. Kaja och familjen gör en avstickare till Göteborg och man nämner Hisingsbron. Det finns det ingen, tyckte jag. Men det har visst funnits.

Kaja:
1. "Kaja och spökbåten"
2. "Skicka Kaja!"
3. "Hemligt budskap, Kaja!"
4. "För fulla segel, Kaja!"
5. "Kaja och de nio elefanterna"
6. "Farlig kurs, Kaja"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar