lördag 28 mars 2009
Flickan som vävde sidenmattor
Flickan som vävde sidenmattor
av Anita Amirrezvani
Månadens läsecirkelsbok utspelar sig i 1600-talets Persien. Författaren ville visst att boken skulle utspela sig under den tid som en särskild shah regerade. För oss som inte är så insatta i persisk historia finns det inte så väldigt mycket som säger att det är just 1600-talet, bara att det är "förr i tiden".
Huvudpersonen är en ung och impulsiv flicka i en liten by. Hon är enda barnet, föräldrarna hade nästan gett upp hoppet om att få barn när hon kom. Hon är en begåvad mattväverska och under det kommande året ska föräldrarna leta upp en make åt henne. Livet är enkelt, men gott. Men så dör fadern, och flickan och modern står utan försörjning. De måste flytta till avlägsna släktingar i storstaden Esfahan.
Flickan älskar staden. Hennes släkting Gostaham är stadens bäste mattdesigner och flickan intresserar sig för hans arbete. Hon vill gärna lära sig mer. Hade hon varit pojke hade hon kunnat få en lysande framtid som hans efterträdare. Men det är hon ju inte. Nu när hon och modern är utfattiga ser äktenskapsutsikterna också dåliga ut. Men så får hon ett erbjudande om ett tidsbegränsat äktenskap med en rik man. Det är fullt lagligt, men inte direkt ärorikt för kvinnan. Samtidigt behöver de pengarna som mannen erbjuder. De är nu helt och hållet utlämnade till släktingarnas välvilja, och Gostahams hustru är inte särskilt välvillig. Hur ska det gå, hur ska det gå?
På läsecirkelsmötet kom vi fram till att det är en ganska typisk berättelse. Lite elände, det går bättre, så kommer ett bakslag etc. ibland blir det lite förutsägbart. Å andra sidan är det inte allt som är förutsägbart, och det är en intressant miljö. Kul att läsa om mattknytning. Det är lätt att fastna i boken och texten har bra flyt, så det gick snabbt att läsa ut den.
Prenumerera på:
Kommentarer till inlägget (Atom)
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar