torsdag 19 mars 2009

Othello


Othello
av William Shakespeare

Jag har läst "Othello" tidigare, då på engelska. Men det var klart lättare att förstå handlingen i svensk översättning. Det är en del invecklade planer och intriger.

Othello är av god familj i sitt afrikanska hemland, och eftersom han är en skicklig härförare så har han avancerat inom armén i Venedig. Den unga Desdemona har förälskat sig i honom p.g.a. hans många spännande berättelser, och de gifter sig bakom Desdemonas fars rygg. Men Othello är viktig för Venedig, så han blir godtagen som svärson. Egentligen finns det inget som tyder på att det inte skulle bli ett lyckligt äktenskap.

Det vill säga, om inte Jago hade funnits. Han har ett horn i sidan till Othello, och har en extremt stor lust att hämnas. Alltså börjar han smida planer och sprida ut lögner, som ställer till bråk och får Othello att tvivla på Desdemonas trohet. Detta är en tragedi, så naturligtvis leder det till katastrof, och först när det är för sent inser de drabbade hur den hade kunnat undvikas.

Jago framstår som ganska ... speciell. Han lägger väldigt mycket energi på att hämnas. Men det är kanske inte så ovanligt, vid närmare eftertanke. Othello överreagerar, men det är väl inte heller ovanligt, tyvärr. Dessutom är han soldat, så våld ligger väl nära till hands. Men det är Jago som är mest intressant.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar