torsdag 12 mars 2009

Historien om alla Sveriges drottningar


Historien om alla Sveriges drottningar
av Herman Lindqvist

Jodå, jag vet att man inte ska läsa Herman Lindqvist, och vet väl ungefär varför också (det lär vara ganska många faktafel som "slinker igenom" i hans historieböcker). Men jag gillar översiktligheten - varsågod, hela Sveriges historia från A till Ö! - och de är ju underhållande och lättlästa också.

Såhär i kungliga förlovningstider så har Herman Lindqvist uttalat sig om diverse kunglig bröllopsstatistik och om hur bra det är med kungahus. Inte helt otippat att han även har skrivit en bok om alla kända svenska drottningar då. Nu är han nämligen klar med historien från A till Ö, så då blir det temaböcker istället. Kanske är detta material som inte riktigt fick plats i de tidigare böckerna.

Några av de relativt tidiga drottningarna känner jag igen från Frid Ingulstads romanserien Kongsdøtrene. Och Desirée känner jag ju till från Anne-Marie Selinkos roman om henne. Sånt är alltid kul. Undrar vad som är värst förresten: att ha delar av sina historiekunskaper från Herman Lindqvist, eller att vara ganska säker på att Villemo [ooops, Cecilie ska det vara] av Isfolket var barnflicka åt Kristian IV:s och Kirsten Munks barn?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar