måndag 2 februari 2009

Farlig kurs, Kaja


Farlig kurs, Kaja
av Ester Ringnér-Lundgren

Kaja har fått smeknamnet Smuggel-Kaja (som varken hon eller hennes mamma tycker om) på grund av sin förmåga att alltid hamna mitt i skumma smuggelhistorier, och på så sätt hjälpa till att lösa dem. Det är bara de allra närmaste som känner till allt det här förstås. Man tycker att det är olämpligt att gå ut med namnet på en minderårig flicka i tidningarna, det kan vara farligt för henne om det kommer ut. Hittills har det mest varit guld och liknande som har smugglats. Men gissa vad det är för smuggelgods i den här boken då! - Knark!

Ja, faktiskt. Det är nästan så att man inte skulle tro att sånt förekommer i Ester Ringnér-Lundgrens trevliga böcker, men "Farlig kurs, Kaja" inleds med att en flicka på Kajas skola svimmar. Det ryktas om att tjejen har börjat knarka. Kajas granne är hamnkapten, och hans båda söner börjar plötsligt vara väldigt beskyddande mot Kaja och hennes syster Lilian. Det har blivit farligt att gå omkring i hamnen, påstår de. Det smugglas knark. och naturligtvis hamnat Kaja helt oförhappandes mitt i alltihop, på ett sätt som påminner om en av de mer deckarbetonade Lottaböckerna.

Det varnas också för att ta emot cigaretter och tabletter av främlingar, vilket ger boken en lite allvarligare ton är de andra i serien. Det här känns mer realistiskt än alla dessa guldmysterier.

Kaja:
1. "Kaja och spökbåten"
2. "Skicka Kaja!"
3. "Hemligt budskap, Kaja!"
4. "För fulla segel, Kaja!"
5. "Kaja och de nio elefanterna"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar