söndag 29 mars 2009

Bittet


Bittet
av Hilde Hagerup

Jonas Nilsen är konstig. Han är en av de som märks mest i klassen och får kanske uppmärksamhet just då, men det gör honom inte populär direkt. Både elever och lärare ser honom som ett problem, men de senare försöker ibland var förstående och få Jonas att öppna sig. För alla vet ju varför Jonas är som han är. Jonas mamma sitter i fängelse.

Hemma hos Jonas och hans pappa är det inte så mycket ordning. Pappan gillar att meka med sin amerikanare, dricka öl och umgås med en ganska nedsupen kompis. Pappan blir arg och sur när Jonas uppför sig "konstigt". När de är och hälsar på mamman så berättar Jonas om sitt liv, om alla fester han blir bjuden på, om sin fina flickvän, att han har blivit vald till elevrådet och allt annat han kan komma på. Pappan säger ingenting, han vet att allt Jonas berättar är lögn. Men nu har mamma snart avtjänat sitt straff och ska komma hem till Jonas och pappan. Och Jonas vet inte hur han ska sluta ljuga.

Hilde Hagerup är mycket bra på att skriva ungdomar. Jonas är väldigt trovärdig. Han gör knappast något sympatisk intryck på människorna omkring sig, men som läsare förstår man hur han har tänkt och att han inte riktigt begriper hur andra kommer att reagera. Delar av slutet var lite oväntat och förvirrande, så jag fick läsa om det en extra gång. Men det var bra. På något sätt ändå logiskt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar