måndag 29 mars 2004

Why Girls Are Weird


Why Girls Are Weird
av Pamela Ribon

Anna Koval i Austin, Texas har inte särskilt mycket att göra på skolbiblioteket där hon jobbar. Dessutom har hennes kompis Dale tjatat på henne att hon ska börja skriva igen. Det har inte blivit något skrivet sen det tog slut mellan Anna och Ian, och det var ett tag sen nu. Så Anna skriver en text om vad hon och hennes kompisar egentligen lekte med sina barbiedockor och lägger ut det på nätet - och får beundrarpost! Folk vill läsa mer av Anna K, som hon kallar sig, och Anna fortsätter gärna att skriva. Hon försvarar sig med att hon inte vill göra läsarna besvikna och att Anna K är en påhittad person när hon låter Anna K få en del saker som Anna Koval inte har. Anna K har t. ex. en underbar pojkvän som heter Ian...

Snart har dagboken blivit en viktig del av Annas liv och den har många läsare. Hon delar med sig av sina tankar och roliga anekdoter från sitt liv, och hon mailväxlar med några av sina läsare. Speciellt Tess, som också bor i Texas och väldigt gärna vill träffa Anna K på riktigt eftersom hon tror att de kommer bli jättebra kompisar etc. etc., och LDobler, som skriver roliga och flörtiga mail och utnämner sig till Anna K's officiella stalker. Snart måste Anna sätta upp ett avancerat post it-lappsystem på väggarna för att hålla ordning på Anna K's liv. Vad har hon skrivit till Tess, till LDobler, i dagboken? Hon får ju inte motsäga sig själv. Ännu mer komplicerat blir det när hon inser att folk som hon känner faktiskt läser dagboken (oops, hon skriver ju att hon fortfarande är ihop med Ian), och när hon träffar Tess på riktigt.

God underhållning och intressant att läsa om hur Anna försöker hålla ordning på sina båda liv. Inte årets bästa bok, men ändå bra om man känner för att läsa nåt chick lit-aktigt. Den blandar vanligt berättande i jag-form med inlägg ur Anna K's dagbok och mail hon får och skriver. Redan i början av boken får läsaren veta att Anna tänker lägga ned dagboken och det här är berättelsen om hur hennes liv utvecklades under det knappa år som den existerade. Pamela Ribon har en egen blog (som jag aldrig har läst) och använder sig säkert av egna erfarenheter. Hon har iaf skrivit om en del av sina egna inlägg och använder dem i boken.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar