tisdag 30 mars 2004

Det spökar för Tussi


Det spökar för Tussi
av Ester Ringnér-Lundgren

För det första, ett par ord till norska läsare: Inte den Tussi. Han heter I-or på svenska.

För det andra så är titeln lite konstig, för det spökar aldrig. Det närmsta man kommer är scenen som avbildas på utsidan. Tussis kompis klär ut sig till påskkäring och skrämmer Tussi. Inga spöken.

Det här är visst den sjunde boken om Tussi, en tjej som kanske är i 8-årsåldern eller så. Man får inte reda på hennes ålder i den här boken i alla fall. Ester Ringnér-Lundgren är ju såklart samma person som Merri Vik, som har skrivit Lottaböckerna som jag samlar på. Nu när jag har nästan alla Lottaböcker (saknar en enda!) så tycker jag att det är kul att läsa andra böcker av samma författare, förutsatt att jag hittar dem billigt förstås. Den här boken liknar Lottaböckerna på så sätt att den egentligen inte har en ordentlig handling, utan det är mest en massa olika händelser efter varandra. Den största skillnaden är att Tussi är så mycket yngre än Lotta. Den ingår i serien B. Wahlströms barnböcker (inte flick- eller ungsdomsböcker alltså), som rekommenderas (rekommenderades? finns den här serien fortfarande kvar?) till barn i åldern 6-10 år.

Det passade bra att läsa "Det spökar för Tussi" just nu, för den handlar om när Tussi och hennes familj (mamma, pappa, storebror Bisse och storasyster Annika) åker till sommarstugan för att fira påsk. Tussi har en kompis på landet, Nora. Nora är ganska vild av sig (jag får en känsla av att Tussis föräldrar tycker att Nora är ganska jobbig) och lyckas skrämma Tussi både genom att klä ut sig till påskkäring och med en skämtgroda i plåt. Och så jobbar familjen i trädgården, Tussi och hennes syskon får påskägg, Tussi och Nora råkar ut för missöden när de ska köpa ägg och grannens katt har ungar som Tussi och Nora får döpa. Söt bok, men inte lika bra som Lottaböckerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar