tisdag 9 mars 2004

Varje människa är ett skåp


Varje människa är ett skåp
av Lena Larsson

Mina föräldrar läser inte särskilt mycket, men trots det har de en mängd böcker. De har nämligen samlat på alla möjliga uppslagsverk genom Bra Böcker, och då får man en massa andra böcker med i bokpaketen. Jag, som läser, har snott en hel del av dem, speciellt när jag bodde hemma fortfarande. "Varje människa är ett skåp" är "stöldgods". Egentligen har jag aldrig lockats så mycket av titeln eller omslaget, men efter att ha bläddrat lite i den bestämde jag mig för att ta den. Jag har mest tittat på bilderna, för dem finns det många av, men nu har jag läst hela boken.

Det här är Lena Larssons självbiografi. Samtidigt är det som en klippbok som inte nödvändigtvis handlar om henne själv, utan lika gärna om saker hon tycker om eller tycker är intressanta. Vem är Lena Larsson då? Hon var heminredare och väldigt engagerad i boendefrågor. "Slit och släng" var visst hennes idé, och det blev hon väldigt kritiserad för.

Boken handlar alltså väldigt mycket om inredning. Det är faktiskt väldigt intressant, för stilarna ändrades ju mycket under Lena Larssons liv. I boken berättar hon om hur hennes morfar hatade den nya funkisstilen. Själv tyckte hon om den, men det sa hon ju inte högt. Sedan får läsarens följa hennes liv och alla samhälls- och boendeförändringar fram till 90-talet. Boken kom ut 1991. Lena Larsson dog 2000, 80 år gammal.

Läs boken! Nån du känner har den säkert. Annars är den säkert varken dyr eller svår att hitta på loppis/second hand/antikvariat. Mycket från Bra Böcker på såna ställen. Jag misstänker att mina föräldrar inte är de enda som har samlat på Nationalencyklopedin.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar