lördag 27 mars 2004

The Cocka Hola Company


The Cocka Hola Company
av Abo Rasul (pseudonym för Matias Faldbakken)

Den här boken har visst blivit väldigt hyllad i Norge (den är norsk alltså). Den känns inte alls som min stil, men den är rätt okej ändå så om man tycker om den här sortens bok så är den säkert jättebra. Den handlar om en grupp människor (med otroliga namn) som alla är knutna till porrfilmsföretaget DESIREVOLUTION. Porrfilmerna är bara en del av verksamheten, den som drar in pengar. Med de pengarna finansierar man bl. a. olika projekt och aktioner som riktar sig mot samhällets normer och värderingar. Speedos projekt är t. ex. att dricka ihjäl sig, och DESIREVOLUTION betalar för spriten. Men mest är det Simpel, en av företagets grundare, som angriper allt som irriterar honom. Och det är mycket.

Att boken inte är min stil beror på att varken personer eller händelser är realistiska. Det är knappast meningen att de ska vara det heller, men det gör att jag inte blir så engagerad. Men det var åtminstone tillräckligt intressant för att jag skulle orka läsa ut boken. Två av karaktärerna, porrskådespelarna Tiptop och Casco, hade jag hemskt svårt att skilja på, men det var troligen författarens avsikt. Det poängterades flera gånger hur lika varandra de var, och ingen av dem hade så mycket personlighet att tala om.

Matias Faldbakken är son till en känd författare, Knut Faldbakken, men ville inte att hans bok skulle bedömas utifrån detta, därav pseudonym. "The Cocka Hola Company" finns inte på svenska.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar