fredag 26 mars 2004

Persepolis: The Story of A Childhood


Persepolis: The Story of A Childhood
av Marjane Satrapi

BRA BRA BRA!!!!!! Marjane Satrapi föddes i Iran 1969. Under hennes barndom genomgick landet stora förändringar. I skolan hade läraren sagt att shahen var utvald av Gud (vilket enligt Marjanes föräldrar inte var sant), men plötsligt skulle de riva ut alla porträtt av honom ur sina böcker. Marjanes föräldrar var emot shahen, men det blev inte direkt bättre efter den islamiska revolutionen. Här berättar hon om sin barndom i serieformat, och trots krig, förtryck och orättvisor är det faktiskt väldigt roligt. Redan på första sidan berättar hon att 1980 blev alla skolflickor tvungna att bära slöja och på en bild av lekande flickor på en skolgård används slöjan som hopprep och tyglar för att leka häst. En tjej går runt med hela ansiktet dolt i sin slöja och säger "Ooh! I'm the monster of darkness". :)

Åttaåriga Marjane vill bli profet när hon blir stor och funderar över klasskillnader (familjen är ganska välbärgad och har en tjänsteflicka, men samtidigt har Marjane fått ett seriealbum om Marx av sina föräldrar). Tonåriga Marjane är uppkäftig mot sina lärare och får sina föräldrar att smuggla in affischer av Kim Wilde och Iron Maiden från Turkiet. Det här är verkligen bra. Läs!

I augusti ska fortsättningen komma ut. "Persepolis 2: The Story of A Return" ska den heta. Den ser jag fram emot. Kan man franska kan man läsa den redan nu, eftersom det är originalspråket. (Nåt för Camilla kanske?) Marjane Satrapi är numera bosatt i Paris. På franska verkar det finnas fyra delar, men de har slagits ihop två och två på engelska.

-----------------------------------

Uppdatering 27/3. Läs mer om Marjane Satrapi och "Persepolis" här. Man kan också läsa ett par sidor ur albumet, bl. a. den första, som jag har nämnt (den där skolflickorna leker med sina slöjor).

-----------------------------------

Uppdatering 19/4. Böckerna håller på att komma ut på svenska, i fyra delar. Den första har antingen just kommit eller kommer snart.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar