onsdag 10 mars 2004

Ellisiv, Maria



Ellisiv
Maria
av Frid Ingulstad

I Norge är det väldigt populärt med långa bokserier (Sagan om Isfolket är väl mest känd) som kommer ut i pocket och är billigare än vanliga böcker. Gärna historiska serier, och de är så klart skrivna av norska författare och utspelar sig oftast i Norge. Läs mer hos Huldra (borttaget) och Tone. Tone har läst böcker ur 30 olika serier (hon har en översikt på sin sida) och Huldra har läst ännu fler (orkade inte räkna). Jag är fascinerad av hela grejen, så när jag var i Norge förra året köpte jag några såna här böcker. Nu har jag läst de båda första delarna i Frid Ingulstads serie Kongsdøtrene, som sammanlagt består av fjorton böcker.

Det syns väl inte på bilden, men på framsidan av den första boken, "Ellisiv", står det "Kjærlighet og dramatikk fra vikingtiden". Att det är en "NY NORSK SERIE!" syns väl i alla fall? Frid Ingulstad har baserat den här serien på verkliga händelser (eller åtminstone vad som berättas) och varje bok handlar om en ny kungadotter.

Först ut är Ellisiv, eller Jelisaveta som hon egentligen heter. Hon är en furstedotter från Kiev och har en ivrig friare i den norske krigaren Harald Sigurdsson. Han är egentligen inte tillräckligt fin för henne. Även om hans bror, Olav den helige, var kung, så är ju inte han det. (Särskilt helig är han heller inte, om man säger så.) Men han har planer om att dela kungamakten med sin brorson (den nuvarande kungen) och Ellisiv vill ha honom. Så fursten måste ge med sig. Nu kunde Harald och Ellisiv blivit hur lyckliga som helst, men Harald är inte särskilt lätt att leva med. Han delar inte Ellisivs tro, och dessutom gör han vad som helst för att få mer makt.

Nästa kungadotter är Maria, dottern till Ellisiv och Harald (som numera kallas Hårdråde och är kung av Norge). Hon har inte samma tur i kärlek som sin mor. Maria är nämligen bortlovad till en man, men hon älskar en annan, Kjetil. Det finns inte en chans att hon kommer få Kjetil. Dels har han för låg rang och dels är mannen hon är bortlovad till mycket mäktig (och Harald Hårdråde vill ha makt). Men Maria och Kjetil vill inte finna sig i detta.

Helt okej böcker. "Maria" var lite seg i början, men blev bättre efter ett tag. Det var spännande att se hur det skulle gå för både Ellisiv och Maria. Ofta slutar ju den här typen av böcker lyckligt, men eftersom de här bygger på verkliga händelser så kan man ju aldrig veta. Jag har inte fler böcker i serien, men jag ska köpa några nästa gång jag är i Norge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar