tisdag 2 mars 2004

Am kürzeren Ende der Sonnenallee


Am kürzeren Ende der Sonnenallee
av Thomas Brussig

Nästan hela Sonnenallee ligger i Västberlin. Bara runt 60 meter ligger på fel sida om muren. Det är där Micha och hans kompisar bor. Allihop är kära i samma tjej, Miriam. Men Miriam är bara ihop med killar från väst.

Fast en dag får Micha ett kärleksbrev från Miriam. Det vill säga, han tror att det är ett kärleksbrev. Han tror att det är till honom. Han tror att det är från Miriam. Säker kan han inte vara, för innan han hinner öppna det blåser det iväg och hamnar vid muren. Och går man in där blir man skjuten. Hur ska han kunna få läsa brevet?

Såna här händelser är typiska för den korta änden av Sonnenallee. Boken är full av komiska (eller kanske snarare tragikomiska) episoder. Personerna är ofta ganska ytligt beskrivna, men det är helt klart läsvärt ändå. och så fick jag övat mig lite på tyska. :)

Det verkar faktiskt som om boken är baserad på en film (inte tvärtom), och att Thomas Brussig var med och gjorde filmen också. Filmen heter bara Sonnenallee. Undrar om det är skådespelarna från filmen som är på framsidan av min bok.

2 kommentarer:

  1. Wow, du leser imponerende mye :)

    SvaraRadera
  2. Tackar. :)

    Jag lägger in gamla inlägg från en gammal bokblogg nu, så det verkar kanske lite mer än det är.

    SvaraRadera