lördag 17 mars 2007

Ingegjerd


Ingegjerd
av Frid Ingulstad

Jag trodde att jag hade läst ut serien Kongsdøtrene, men icke. Nu ska serien ges ut på nytt och då har författaren skrivit en extra bok, som utspelar sig före alla de andra. I nyutgåvan av serien får alltså den här nummer 1, och den som tidigare var nummer 1 får nummer 2 i stället, o.s.v. Aningen förvirrande.

Ingegjerd är dotter till en svensk kung. Både hon och hennes halvsyster har hört mycket bra om den norske kung Olav, och har utvecklat en crush på honom. Men deras far hatar honom, så flickorna har ingen chans att gifta sig med Olav. De kan bara drömma. Eller? Det hade ju varit bra politiskt om Ingegjerd gifte sig med Olav (systerns mor är träl, så hon är inte högättad nog att gifta sig med en kung), det gäller bara att övertyga fadern om det... Olav verkar ju inte ovillig, även om han och Ingegjerd aldrig har träffats.

Men Ingegjerds far har andra planer. Han vill gifta bort henne med storfursten av Kiev, en gammal man. Dessutom ligger ju Kiev så långt bort att hon aldrig mer kan besöka sitt hemland om hon flyttar dit.

Boken var lite svår att komma in i, men sedan var den helt okej. Det gäller för hela serien att författaren har lyckats få till en historia som man kan tro på, men man lär inte riktigt känna personerna.

"Ingegjerd" har gått som följetong i Hjemmet (Norge) och Hemmets journal (Sverige).

Senare böcker i serien (kommer ha nr 2-15 i stället för 1-14):
1. "Ellisiv"
2. "Maria"
3. "Ingerid"
4. "Margret"
5. "Malmfrid"
6. "Kristin"
7. "Kristina"
8. "Cecilia"
9. "Jomfru Kristin"
10. "Ingeborg"
11. "Eufemia"
12. "Ingebjørg"
13. "Blanca"
14. "Margrete"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar