fredag 19 maj 2006

Ingebjørg, Blanca



Ingebjørg
Blanca
av Frid Ingulstad

Ingebjørg är dotter till Eufemia och den norske kung Håkon. Hon är väldigt ensam, eftersom hon inte har syskon och det inte finns några andra barn som hon får leka med. Men den unge portvakten är nästan som hennes storebror och ibland träffar hon sin kusin Lydia. Men nu när Ingebjørg är elva så är den fyra år äldre Lydia så förändrad, nästan vuxen. Ingebjørg inser dessutom att Lydia har en del mindre sympatiska sidor. Men hon blir ändå glad över att Lydia ska gifta sig med brodern till Ingebjørgs blivande make. Både Erik och Valdemar är bröder till den svenske kung Birger. (Lägg in ödesmättad musik här...) Även om Ingebjørg har hört mycket dåligt om Erik så är hon lite mallig över att han är stiligare än Lydias Valdemar. Men Lydia bryr sig inte. Ett äktenskap är bara en affärsförbindelse för henne, och så kan hon ju ha en älskare för nöjes skull. Men vem menar hon då? Inte Erik väl?

Blanche är född i Namur i Flandern. Av vissa skäl kan Albrekt av Mecklenburg ställa som krav till hennes mor att en av döttrarna ska giftas bort med kung Magnus av Norge och Sverige. Blanches mor är tveksam. Varken brudgummens far eller mor har särskilt gott rykte. Men hon är tvungen, och Blanche är äldst av döttrarna. Dessutom verkar det som om det finns känslor mellan henne och kung Magnus. Men drömtydaren Gotfred varnar. Om Blanche reser till Norden kommer hennes liv fyllas av olyckor. Men han medger dock att kärleken mellan henne och kung Magnus kommer att bestå. Gotfred brukar ha rätt... (Blanca är förresten namnet Blanche får i Norden. Blanche är så svårt att uttala.)

Nu har jag snart läst om alla kungadöttrarna. Bara en bok kvar i serien. Det finns väl inte så mycket nytt att säga om böckerna. De är spännande, men ibland kommer det sega partier. Lite kul är det att i de här båda böckerna så utspelar sig handlingen ibland i min gamla hemstad Varberg. På slottet där åtminstone. :)

Tidigare böcker i serien:
1. "Ellisiv"
2. "Maria"
3. "Ingerid"
4. "Margret"
5. "Malmfrid"
6. "Kristin"
7. "Kristina"
8. "Cecilia"
9. "Jomfru Kristin"
10. "Ingeborg"
11. "Eufemia"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar