lördag 25 mars 2006

Giraffens tårar


Giraffens tårar
av Alexander McCall Smith

I förra boken tackade Botswanas första kvinnliga detektiv, Mma Ramotswe, ja till bilmekanikern mr J. L. B. Matekonis frieri, och nu funderar de på i vems hus de ska bo och vilken förlovningsring de ska köpa. Under tiden smider mr J. L. B. Matekonis hushållerska lömska planer. Hemma hos mr J. L. B. Matekoni har hon alltid lyckats komma undan med att göra ett minimum av arbete, och hon har kunnat ta emot sina pojkvänner i lugn och ro. (Mr J. L. B. Matekoni är kanske lite i mesigaste laget.) Nu känner hon att den här behagliga tillvaron hotas. Hur bli av med Mma Ramotswe?

Mr J. L. B. Matekoni har andra problem. Efter att ha varit på ett barnhem för att laga en pump så kommer han inte ensam hem. Vad ska Mma Ramotswe säga om barn i hushållet?

Jag vet knappt om jag vill kalla det här en deckare. Det handlar väldigt mycket om huvudpersonernas dagliga liv och inte så mycket om brott. Men Mma Ramotswe har uppdrag. En amerikansk kvinna kommer och ber att hon tar reda på vad som hände hennes son som försvann i Borswana för många år sen. Mma Ramotswes detektivhandbok säger att man inte ska åta sig cold cases, men hon förstår att den ameriskanska kvinnan behöver få veta vad som hände.

Och sekreteraren Mma Makutsi får även hon ett fall att lösa.

Trevliga böcker. Jag kommer fortsätta läsa serien (hur många delar är det nu?). :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar