lördag 11 mars 2006

The Name of the Game


The Name of the Game
av Will Eisner

Det här seriealbumet påminner lite om "Dropsie Avenue" av samme författare, fast här är det en familj, inte en plats, som står i centrum.

Familjen Arnheim driver en korsettfabrik, är rika och en av New Yorks mest respekterade judiska familjer. D.v.s. så respekterad som en judisk familj kunde bli i början av 1900-talet. Det finns två söner i familjen, Conrad och Alex. Den äldste, Conrad, ska ärva familjeföretaget, men han är mest intresserad av att leva det goda livet. Han gifter sig med en flicka av en fin landsortsfamilj och ignorerar henne efter det. Han ger sig ut på långa nöjesresor och tar inget ansvar för företaget förrän fadern dör. Läsaren får följa familjen fram till Conrads egen död. Han är gift två gånger, med två väldigt olika kvinnor, och har en dotter i varje äktenskap. Döttrarna är även de väldigt olika och går helt skilda öden till mötes. Men ingen av dem får det liv de ville ha.

Det är väldigt mycket tid som ska få plats i ett enda seriealbum, och ibland är det långa stycken text som berättar om en familjs bakgrund eller vad som händer emellan de scener man får se i serieform. Jag vet inte om det är så väldigt lyckat. Personerna är inte alltid så intressanta heller. De enda som jag får nån direkt sympati för är Helen och Rose, Conrad Arnheims båda döttrar. Det som är mest intressant är tiden och världen som Eisner berättar om.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar