fredag 17 mars 2006

Road To Perdition


Road To Perdition
av Max Allan Collins
Illustrerad av Richard Piers Rayner

Det här är förstås seriealbumet bakom filmen. Det har ju t.o.m. fått ett säljande omslag med en filmbild, som sig bör. Jag brukar irritera mig väldigt på filmbilder på utsidan av böcker, men det här är inte så farligt. Kanke för att det är just ett seriealbum och inte en bok med bara text. När det redan finns bilder behöver jag inte se skådespelarna framför mig.

Berättelsen är väl i stort sett samma som i filmen, men jag har för mig att slutet var annorlunda. Den handlar om en liten pojke, Michael, som ser upp till sin pappa. Pappan jobbar för mr Looney, men pojken vet inte vad han egentligen gör. Michael och hans lillebror Peter undrar väldigt, och en dag gömmer sig Michael i pappans bil när han ska ut på ett uppdrag för mr Looney. Det visar sig att pappan jobbar som mördare ("enforcer", vad heter det på svenska?) åt Looney, som är maffiaboss, och Michael råkar bevittna när pappan skjuter ihjäl ett antal människor. Michael blir upptäckt av sin pappa och Looney jr. Han lovar att aldrig berätta något, ens för sin mamma eller bror, och pappan nöjer sig med det. Men det visar sig att Looney och Looney jr inte gör det. Nu blir Michael och hans pappa tvungna att leva ett liv på flykt undan maffian.

En bra och snygg serie, men jag tror nästan att jag gillar filmen lite bättre. Kanske för att jag såg den innan jag läste boken. men serien kan ändå rekommenderas. Särskilt om du gillar maffiaberättelser. Tydligen har många av personerna funnits på riktigt, och många av händelserna har verkligen inträffat, även om det kanske inte riktigt var som i den här historien.

Looney fick namnet Rooney i filmen, för att Looney låter ordvitsigt (speciellt som Looney jr. faktiskt anses vara galen) och serietidningsaktigt, men han fanns faktiskt på riktigt.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar