lördag 18 mars 2006

Eufemia


Eufemia
av Frid Ingulstad

Oj, helt klart en av de bästa böckerna i serien Kongsdøtrene! Här fanns väl knappt ett tråkigt ögonblick. :) Eufemia är förresten den första huvudpersonen som jag har hört talas om förut. Hon är känd för att ha fått några riddarromaner översatta (de s.k. Eufemiavisorna). Till svenska, tror jag faktiskt.

Vi har hunnit till slutet av 1200-talet. Eufemia lever på den nordtyska ön Rügen, som hennes morfar Vitslav är furste över. Efter det att Eufemias far dog flyttade nämligen hon och hennes mor hem till morfadern. Eufemia är intelligent, och furst Vitslav uppmuntrar henne och diskuterar gärna politik med henne. Han agerar ofta fredsmäklare mellan de hansastäderna och de nordiska länderna, och Eufemia är därför ganska insatt i detta.

Men hon är också en romantiker, som gärna förlorar sig i riddarromaner. Hennes mor bjuder hem en strid ström av lämpliga unga män, men Eufemia tycker inte att någon av dem är den rätte och hennes morfar tänker inte tvinga henne att gifta sig. Han har dessutom sett ut en helt annan kandidat, nämligen den norske kungens yngre bror Håkon. Eufemia tycker också att det är en bra idé. Hon har hört mycket gott om Håkon och dessutom ska han vara stilig. Första gången de träffas blir de djupt förälskade i varandra. Men Håkon kan inte bara gifta sig med vem han vill. Kungen och hans rådgivare menar att det bästa vore om han gifte sig med en engelska eller en fransyska. Eufemias mor tycker dessutom att Eufemia borde gifta sig med en tysk riddare. Är det överhuvudtaget någon mening att kämpa emot?

Tidigare böcker i serien:
1. "Ellisiv"
2. "Maria"
3. "Ingerid"
4. "Margret"
5. "Malmfrid"
6. "Kristin"
7. "Kristina"
8. "Cecilia"
9. "Jomfru Kristin"
10. "Ingeborg"

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar