fredag 27 januari 2006

JT LeRoy R.I.P.

Sin tidigaste barndom tillbringade författaren JT LeRoy i trygghet hos en fosterfamilj. Men när hans knarkande, prostituerade mamma blev arton kom hon och hämtade honom. Efter det präglades Jeremys (som J:et i JT står för, T står för det ironiska smeknamnet Terminator) barndom av misshandel, droger och sexuella övergrepp. (Under vissa perioder bodde han hos sina otroligt religiösa morföräldrar, men även där var misshandel en viktig del av vardagen.) Hans relation till mamman var komplicerad. Han ville gärna vara som henne, en flicka, en bättre hora än vad hon var.

I sina tidiga tonår var Jeremy narkoman och gatuprostituerad, men då blev han räddad av snälla människor som tog hand om honom. En psykolog uppmuntrade honom att skriva om sitt liv, och samtidigt började han lära känna författare som såg talang hos honom och även de uppmuntrade honom i skrivandet. Så småningom publicerades romanen "Sarah" (Sarah är mammans namn) som var starkt inspirerad av Jeremys uppväxt, men som samtidigt innehöll en stor dos fiktion och magi. Därefter kom "Hjärtat är bedrägligast av allt", som egentligen skrevs före "Sarah" och på ett mer verklighetstroget sätt skildrade episoder ur Jeremys (eller Jeremiah, som han kallas i boken). Det finns ytterligare något verk som inte har översatts till svenska.

JT LeRoy blev snabbt kultförklarad och omgav sig med en aura av mystik. Hans könsidentitet var minst sagt förvirrad och han hävdade att han var HIV-positiv. Även om han berättade mycket utlämnnande om sin barndom i sina böcker så var han tämligen förtegen om sitt nuvarande liv. Han sade sig vara ytterst blyg och de få gånger han syntes till var han förklädd med peruk och stora solglasögon. Istället för att som de flesta författare själv läsa ur sina böcker vid olika jippon så lät han sina vänner i kändisvärlden läsa åt honom. Han var kompis med mängder av kändisar, men för det mesta hade de aldrig träffat honom utan de brukade kommunicera med honom på telefon.

Det är bara det att JT LeRoy aldrig har funnits på riktigt. Tydligen har det länge funnits tvivel om hans existens och nu tycks det ha avslöjats en gång för alla att böckerna skrivits av Laura Albert, som även är identisk med den snälla kvinna som räddade JT från gatan. Det är även hon som har svarat på mail och det är hon som är den JT som folk har pratat med på telefon. Den fysiska person i peruk och solglasögon som folk har träffat är Laura Alberts svägerska Savannah Knoop. Alla kändisvännerna och alla fans är grundlurade. Det är riktigt fascinerande faktiskt. Den här bluffen har tydligen pågått i elva år!

Jag trodde att JT LeRoys böcker var undantaget som bekräftade regeln att självbiografiska böcker är dåliga. Men de var visst skönlitteratur hela tiden. Haha. Egentligen spelar det ju ingen roll vem som har skrivit böckerna eller hurpass verklighetsförankrade de är eller inte är. Jag tycker att de är bra, och då är de det i vilket fall som helst. Man kan fråga sig varför den riktiga författaren inte förlitade sig enbart på sina alster. Jag tror att det är för att publicitet är viktigt för att sälja böcker. Dessutom kanske många skulle tveka inför att köpa böcker om en barnprostituerad som faktiskt tyckte att det var ett normalt och trivsamt liv, även om det senare förstörde honom för livet - om det inte var så att de var baserade på verkliga händelser. Det gav henne dessutom tillträde till kändiskkretsar som hon troligen inte skulle kommit in i som en inte fullt så kultförklarad författare. Och framför allt så tror jag att hon tyckte att det var kul att konstruera JT LeRoy. Vilket konstverk liksom!

Avslöjningsartiklar:
- The Unmasking of JT Leroy: In Public, He's a She (De vill att du registrerar dig. Onödigt, användarnamn och lösenord fås enkelt på www.bugmenot.com.)
- Who is the Real JT LeRoy?

Äldre artiklar som kan vara intressanta:
- Looking for LeRoy
- The Cult of J.T. LeRoy

- JT LeRoys officiella hemsida

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar