tisdag 3 januari 2006

Julstädningen och döden


Julstädningen och döden
av Margareta Strömstedt

En bok som jag köpte på antikvariat enbart baserat på baksidestexten. Hade inte hört talas om den innan. Men det visade sig vara en riktigt bra barndomsskildring, som enligt vad jag hittar på nätet ska vara självbiografisk. Berättaren är en tolvårig flicka som bor i en småländsk by. Hennes liv präglas väldigt av att båda föräldrarna är speciella. Pappan är frikyrkopredikant. Mamman orkar för det mesta inte lämna sängen, och ibland har hon sån ångest att hon bara skriker. Hon är dessutom från en fin familj och har svårt för mannens bondska vanor.

Det blir barnen som får sitta emellan. Huvudpersonen tar på sig väldigt mycket ansvar, mer än hon klarar av. Som när hon ska försöka klara av julstädningen. Hon tar ner alla gardiner och lägger dem i blöt, men hur ska hon hinna tvätta och torka och hänga upp dem innan jul igen? Storebrodern hjälper inte till så mycket som han borde, och lillebrodern är bara till besvär. Lillasystern är ofta ledsen.

Det ska finnas en bok till som hänger ihop med "Julstädningen och döden". Den heter "Församlingen under jorden" och ska handla om samma familj fast ur broderns perspektiv. Jag vet inte vilken av bröderna som avses. Det enda sättet att få tag på den verkar i alla fall vara på biblioteket. Tror nog jag ska låna den.

............................................................

Jo, det ska bli nån sorts uppsummering av läsåret 2005. Ska bara hinna skriva om alla böckerna jag läste under året först. Det är tre kvar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar