torsdag 19 januari 2006

Nu, imorgon!


Nu, imorgon!
av Annika Thor

En bok som utspelar sig under ett enda dygn, en majdag 1968. Vi får följa fyra ungdomar i Göteborg denna dag. Li, som är politiskt engagerad i Vietnamrörelsen men som inte får förståelse för sin kamp i skolan eller i hemmet. Men Anders är alltid på hennes sida. Anders är den förste i sin arbetarklassfamilj som ska läsa vidare. han kanske inte är så intreserad av Lis politiska åsikter alla gånger, men han är mycket intresserad av Li. Men det förstår hon inte ens.

Lis kompis Helena bor i en rivningslägenhet med många ljus och kuddar. I kväll ska hon berätta för Micke att hon väntar barn. Helena är lycklig och drömmer om att barnet ska få växa upp i ett kollektiv på landet. Frågan är hur Micke kommer ta beskedet. Det han värdesätter mest av allt är friheten och han jobbar nästan enbart för att kunna köpa en motorcykel. Han längtar efter att bara kunna sticka ifrån allt.

Jag gillar miljön - Göteborg och 1968. Men det saknas nåt för att jag riktigt ska kunna engagera mig i Li, Anders, Helena och Micke. Det blir lite platt, tyvärr. Men det är en helt okej bok om man vill läsa en roman om den här tiden.

En kul detalj förresten. Det nämns att Helenas mamma hade en ungdomsväninna vid namn Steffi. Det kan ju inte vara nån anan än Steffi i "En ö i havet" och de andra böckerna i den serien (som är bra, mycket bättre än "Nu, imorgon!"). Så Helenas mamma måste väl vara Steffis kompis Maj då. :)

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar