tisdag 18 oktober 2005

Anansi Boys


Anansi Boys
av Neil Gaiman

Fat Charlie Nancys stora fasa här i livet är pinsamheter. Tyvärr tillhör han den sortens människor som gör bort sig. Men det var värre innan hans mamma lämnade hans pappa och flyttade till England. Charlies pappa var verkligen pinsam. Namnet Fat Charlie var t.ex. hans fel. Charlie är inte tjock, men han var det under ett par år när han var liten. Men det är så att om hans pappa en gång har namngett något så hänger det namnet kvar. Folk som aldrig har träffat Charlie eller någon av hans vänner eller släktingar för kommer snart börja kalla honom Fat Charlie.

Men nu är Fat Charlies pappa död. Och det är i samband med det som Charlie får veta att hans pappa var en gud, tricksterguden Anansi, spindeln. Eh, säääkert. Men plötsligt en dag står en främling utanför Fat Charlies dörr och säger att han är Charlies bror Spider och är det inte dags att de två lär känna varandra. Spider har ärvt alla Anansis gudomliga egenskaper.

Han är snygg och charmig, och att utföra diverse mirakel är en smal sak för honom. Snart har han vänt uppochner på Fat Charlies trista liv. Och nej, inte på ett bra sätt. Fat Charlie vill bli av honom, men Spider trivs så bra att han inte tänker ge sig av. Hur blir man egentligen av med asjobbiga släktingar som vägrar åka? Nja, jag rekommenderar inte att man gör som Fat Charlie i alla fall.

En rolig bok. :) Ett par skräckaktiga bitar (som egentligen inte är så skrämmande), men i huvudsak en komedi.

Ett extra plus, som gör att jag får ett lite speciellt förhållande boken, är att Neil Gaiman hela tiden har skrivit om bokens tillkomst i sin blogg. Det är nästan så att jag känner mig lite delaktig. :) Här står det om när Gaiman började skriva denna boken. Det är mer än två och ett halvt år sedan. Följande dag fick man en inblick i hur man gör research för en roman...

Läs "Anansi Boys". Och bloggen. :)

Förresten, även om "Anansi Boys" och "American Gods" har en gemensam karaktär (Anansi) så har de inget med varandra att göra, varken handlingen eller stilen. Man behöver alltså inte läsa dem i nån särskild följd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar