söndag 5 september 2004

The Millstone


The Millstone
av Margaret Drabble

Rosamund är intelligent och välutbildad. Hon skriver på en avhandling om elisabetansk poesi och folk tror att hon har mer pengar än vad hon faktiskt har. Hon bor på en fin adress i London, men det är hennes föräldrars lägenhet som hon får låna medan de jobbar i Afrika. Samtidigt som hon är väldigt självsäker på det akademiska området så är hon typen som hellre lider själv än orsakar besvär för andra. Det har hon efter sina föräldrar, som dels är välutbildad medelklass men också socialister som skäms över hur bra de har det.

Trots att Rosamund tycker om män och uppskattar deras uppmärksamhet så vill hon inte ha sex. För att inte verka underlig umgås hon flitigt med två män. Roger tror att hon ligger med Joe, Joe tror att hon ligger med Roger, och resten av världen drar sina egna slutsatser. Och sen, när hon faktiskt har sex, blir hon gravid med en gång. På den här tiden (60-talet) var det inte bara att göra abort (se även "Du måste bestämma själv" av Tove Nilsen), men hon har en vag idé om gin och varma bad. Fast det klantar hon till totalt och sen tänker hon att då ska hon väl ha ett barn då.

Fast det finns ju vissa problem med det också. Att vara ogift mor var ju inte heller särskilt accepterat, och Rosamund har ingen lust att berätta om barnet för dess far. Hon vill ju inte besvära honom med det. Det är också onödigt att berätta för hennes egna föräldrar och syskon, tycker hon. Hon klarar sig nog, trots att hon har lite dåligt med pengar och inte ens har en aning om hur man bär sig åt för att boka ett läkarbesök.

En väldigt intressant bok, tyckte jag. Man får se hur Rosamund utvecklas av sitt ökade ansvar, man får en inblick i hennes värld och hon får dessutom en inblick i världar hon inte visste något om. Så här i efterhand tycker jag att det handlade mycket om klassfrågor också, och det är ju ett spännande ämne. Håller faktiskt på att läsa en annan bok om det just nu. Mer om den senare i veckan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar