onsdag 22 september 2004

Linas kvällsbok


Linas kvällsbok
av Emma Hamberg

Har försökt låna "Linas kvällsbok" på bibblan, men den finns ju aldrig inne när jag är där. Att ställa sig i kö på en bok är överkurs, jag lyckas nog hitta tillräckligt många böcker ändå. :) Nu har den i alla fall kommit ut i pocket och då kan man ju faktiskt köpa den. Sedan väntar det vanliga ödet för nyinköpta böcker, att stå i "ska läsa snart"-hyllan i typ ett halvår innan jag faktiskt läser den. Men på Sivs inrådan (hon hade också köpt pocketen) läste jag den ganska omgående. Efter endast två veckor.

Lina, 15 år, skriver en väldigt hemlig dagbok där hon avslöjar sanningen om allt. Den får absolut ingen läsa. Hon skriver en ljugdagbok också, som folk gärna kan få råka hitta och läsa i. I den skriver hon sånt som hon borde tycka, i kvällsboken det som hon verkligen tycker och känner. I verkligheten vågar Lina aldrig vara helt ärlig, inte ens om vad som är hennes favoriträtt. Hon tycker t. ex. inte särskilt mycket om sin kompis Thea, men det kan hon ju inte säga för Thea är mycket coolare än henne. Lina skulle egentligen vilja vara mer kompis med Carro (vild, rolig, alltid schysst och rättfram) i kompisgänget, men det skulle inte Thea gilla. Den fjärde tjejen i gänget, Malin, är rätt anonym, men tuffare än Lina i alla fall.

Lina är kär i en kille i sjuan, men det kan man ju inte vara när man går i nian själv. Speciellt inte om ens kompisar har bestämt sig för att just den sjuan är alldeles särskilt töntig. Alltså måste hon låtsas vara kär i Danne, som går i ettan på gymnasiet. (Thea är ihop med hans kompis.) Danne vill ha sex. Det vill inte Lina, men det kan hon inte säga för eftersom alla tror att hon redan har haft sex med en kille på landet (påhitt) och då borde det ju inte vara nån big deal.

Jag misstänker att Emma Hamberg försöker smyga in ett par Budskap i boken, men det är inte alls störande. Det är liksom inte präktighet som förespråkas, utan mer att man ska våga stå för den man är. "Linas kvällsbok" är en bra bok, som tar upp svåra, viktiga ämnen samtidigt som den är rolig.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar