lördag 18 september 2004

Norwegian Wood


Norwegian Wood
av Haruki Murakami

Jag vet inte varför, men det är jättesvårt att komma på nåt att skriva om den här boken. Jag tyckte om den i alla fall...

Berättaren, Toru Watanabe, ser tillbaka på sin studietid i Tokyo i slutet av 60-talet, och särskilt de kvinnor som betydde mycket för honom. Först och främst Naoko, som varit Torus bäste väns flickvän tills för några år sedan när vännen plötsligt begick självmord. Nu har både Toru och Naoko sökt sig till Tokyo för att komma bort från hemstaden och här börjar de umgås igen. Men Naoko har psykiska problem och flyttar snart till ett ensligt beläget vilohem. Toru väntar på henne, skriver brev och besöker henne ett par gånger. Där lär han även känna Naokos rumskompis Reiko. Trots en ganska stor åldersskilnnad har Naoko och Reiko blivit mycket goda vänner, och Toru tycker också bra om Reiko. Och i Tokyo finns Midori, en ganska udda tjej som läser samma kurs som Toru och som han brukar träffa på fritiden.

Ja, och så är det om ett par vänner (Toru har aldrig haft många vänner), livet på studenthemmet, extrajobb, böcker och musik, alkohol, sex, död, vardagsbestyr, lite om universitetet... Saker bara händer. Det är inte actionfyllt direkt, men det händer ju viktiga saker för det. Universitetsmiljön i Tokyo i slutet av 60-talet verkar förresten ha varit ungefär som på universiteten i Europa, USA etc. Ibland tar studenter över föreläsningarna och kräver att det ska diskuteras politik, eller så ska det protesteras mot ett eller annat. Toru är inte intresserad.

Ska läsa mer Murakami.

1 kommentar: