söndag 5 september 2004

Djupt inne i skuggorna


Djupt inne i skuggorna
av Margit Sandemo

Helga är arton år och har levt hela sitt liv på en gård i Norge med mor, styvfar och halvsyskon. Men när hennes styvfar börjar bli närgången mot henne, bestämmer sig modern för att skicka Helga till hennes riktige far. Fadern är en skotsk laird. (Otroligt nog, hehe. Han hade visst varit på nöjestur till Norge för att fiska. Men folk som hade råd gjorde väl faktiskt sånt på 1800-talet? Var det inte då det var inne med vild natur och så?) Han kunde inte gifta sig med en norsk tjänsteflicka, men han känner till Helga och har alltid hjälpt familjen finansiellt.

Men när Helga kommer fram till faderns slott visar det sig att han är död, och hennes halvbröder verkar minst sagt skumma. Dessutom är de äldre än Helga, vilket innebär att hennes far måste ha ljugit när han sa till Helgas mor att han inte var gift när de träffades. Helga blir indragen i en massa intriger utan att veta vem som egentligen är god och vem som är ond. Och vad döljer "den onda borgen Hiss", en övergiven borg i området som alla undviker?

Nej, jag tycker inte att det här är en av de bättre bland Margits följetonger. Sedan förra läsningen kom jag ihåg vad som var hemligheten i borgen Hiss, och särskilt mycket annat spännande finns det inte här, även om det är fler gåtor och dessutom en kärlekshistoria.

Det har blivit många (tre) Sandemoföljetonger på sista tiden. Jag behövde lite avkoppling från tyskan ibland.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar