måndag 30 april 2007

Extremt högt och otroligt nära


Extremt högt och otroligt nära
av Jonathan Safran Foer

Oskar Schell är en intelligent, men lite udda, nioåring, vars pappa omkom i terrorattacken mot World Trade Center. Oskar har en stor hemlighet. Pappan ringde hem flera gånger innan han dog, men trots att Oskar var hemma och hörde pappans röst på telefonsvararen så svarade han inte. Han har inte berättat det för sin mamma, och han har sparat telefonsvararmeddelandena och lyssnar på dem ibland. En dag när han är i pappans rum, som inte har städats ut, hittar han en mystisk nyckel i ett kuvert som bär texten Black.

Oskar börjar han forska i vart nyckeln kan gå. Det finns väldigt många lås i New York. Men han får för sig att Black är ett efternamn och börjar personligen söka upp alla Black i telefonkatalogen. Kanske någon av dem kände han pappa. Jag tror nästan att Oskar hoppas att pappan på något sätt har överlevt, och att detta är en absurd skattjakt. Pappan var mycket för att anordna skattjakter för Oskar. Han var den av föräldrarna som Oskar stod närmast, han som kunde förklara allting.

Det här var en bok vi läste i min läsecirkel, och en i gruppen hade inte lyckats läsa klart för hon såg den irriterande ungen i Om en pojke (filmen) framför sig när hon läste om Oskar. Det finns helt klart en likhet. Båda är ju utanför i skolan och lillgamla, mycket för att föräldrarna har gett dem nördintressen. Och de skyddar sina föräldrar. Oskar försöker ju dels bevara sin pappas minne, men han vill ju också skydda sin mamma från de oroande meddelandena på telefonsvararen. Annars tänkte jag mer på "The Curious Incident of the Dog In the Night-time", där en annan udda pojke letar efter en död förälder. Dessutom kan båda de här berättelserna avbrytas av något annat, antingen det är matteproblem eller bilder. Det är i den här boken som det finns bilder, som inte direkt är illustrationer och ofta verkar helt ovidkommande, men på något sätt har mer eller mindre med handlingen att göra ändå. Skillnaden är väl att "The Curious Incident of the Dog In the Night-time" helt och hållet är Christophers bok, medan "Extremt högt och otroligt nära" låter fler än Oskar komma till tals.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar