lördag 24 november 2018

Skam – Sesong 1: Eva

Skam – Sesong 1: Eva
av Julie Andem

Ja, det är manuset till första säsongen av Skam, nu i bokform. Jag tror att den svenska översättningen redan har kommit ut eller är på gång väldigt snart. Men jag brukar ju läsa böcker på norska, så ...

Kul om man vill fortsätta nörda ner sig i serien, eftersom detta är obearbetade manus. Ibland har scenerna spelats in annorlunda eller strukits. Det finns också enstaka scener som jag antar aldrig har varit meningen att filmas. Eftersom varje säsong följer en person så kan det egentligen inte finnas scener där huvudpersonen inte är med, så de är nog skrivna för skojs skull eller kanske för att förklara något.

Men man kan inte läsa detta som en roman eller som man ibland läser en pjäs. Inte i stället för att se serien. Det är liksom inte tillräckligt färdigt för det.

Jag hade hoppats på att man skulle få mer bonusmaterial. Det enda man får (förutom nån enstaka extrascen) är ett urval av Julie Andems mindmaps, med idéer om som skulle kunna hända. Ändå kul att se idéer som tydligen fanns men som det inte blev något av. Och också att läsa anvisningar om hur vissa repliker ska sägas och tas emot.

Det är inte med mycket om vad som postades i sociala medier eller chattarna som man fick se skärmdumpar från på hemsidan. Visserligen ska väl det filmade materialet funka även utan detta, men man fick ju info även på det sättet.

Vet inte om jag behöver säga något om storyn. Alla som vill har väl redan sett serien? Här följer man Eva under elva veckor första terminen på gymnasiet (höstterminen 2015). Det handlar mycket om ensamhet och osäkerhet, hemligheter och ryktesspridning. När serien börjar har Eva inga kompisar, det är nu det berömda tjejgänget så småningom börjar lära känna varandra.

Läs också: "Et dukkehjem" av Henrik Ibsen

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar