söndag 18 november 2018

How to Stop Time

How to Stop Time
av Matt Haig

Tom Hazard är en av mycket få människor som inte åldras normalt. Han ser ut att vara i fyrtioårsåldern nu, men han är född på 1500-talet. Men han var inte alls särskilt gammal när han fick erfara att detta var något han måste dölja. Folk förstår inte och det är farligt. Och det enda sättet att dölja något sånt är att hela tiden flytta till nya platser, där man inte kan bli igenkänd.

Numera har det blivit lättare. Det finns en organisation, de ordnar det här med nya identiteter som verkligen håller för en modern granskning. Men de kräver något i gengäld. Och det är fortfarande svårt med relationer till andra människor. Inte nog med att de lever så kort tid, en sån som Tom måste också bryta alla band efter en ännu kortare tid, innan det verkar konstigt att alla har blivit tio år äldre utom han. (Organisationen avråder starkt från att bli kär.) Och vad är då meningen med ett så långt liv?

"How to Stop Time" är en bok som är lätt att tycka om. Vi får följa Toms nutida liv: den här gången ville han göra något vettigt och har därför bett organisationen att ordna en tillvaro som historielärare på en skola i London. Han kan historia, han minns den. Men det får också minnesbilderna att tränga sig på extra starkt. Han minns London som det var på 1500-talet och 1800-talet. Trevligt att läsa om och spännande hur Toms historia rullas upp på det här sättet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar