söndag 5 augusti 2018

Furthermore

Furthermore
av Tahereh Mafi

Vald p.g.a. omslaget ja. Eller till och med på grund av omslaget till den följande boken "Whichwood". Jag tyckte om färgerna där. Men det är väl bäst att börja med del ett i serien, även om de verkar vara ganska fristående.

Alice är från det magiska landet Ferenwood, där magin är reglerad och utförs som den alltid har gjort. Teoretiskt sett skulle man väl kunna göra något helt nytt, men det brukar man helt enkelt inte göra. Varje år har man en sorts festival där alla tolvåringar visar upp sin särskilda magiska förmåga. För det är så att alla har ett område som de är extra duktiga på. Man blir betygsatt och man får ett uppdrag. Alla både ser fram emot och oroar sig för vad man ska få för uppdrag. Det här är den enda chansen att komma ut på ett riktigt äventyr. Annars ägnar man sig inte så mycket åt äventyr i Ferenwood.

Alice ser fram emot att imponera på alla med sin magiska dans. Det är nämligen så att Ferenwood är en färgsprakande land, allt och alla har en fantastisk färgprakt, utom Alice. Hon har kritvit hy, kritvitt hår och ögonen har en blek honungsgul färg. De flesta tror att eftersom Alice inte har någon färg har hon heller ingen magi. Men hon ska visa dem!

Och så går allt bara fel. Dessutom förföljer den där Oliver Newbanks henne, och honom har Alice haft ett horn i sidan till sedan dagis. Han vill att hon hjälper honom med hans uppdrag, men varför skulle hon göra det? Men så säger han att han vet var hennes pappa finns. Alice har aldrig kommit överens med sin mamma, men hon stod sin pappa mycket nära. Tills han försvann några år tidigare vill säga. Så Alice har inget annat val än att följa med Oliver till det magiska landet Furthermore, där minsta regelbrott kan leda till döden. Och Furthermore har inget intresse av att besökarna ska överleva.

Jag tyckte att det var svårt att komma in i boken. Det är ett magiskt land i ett magiskt land. båda med väldigt speciella system för magi. Fast å andra sidan, det är ju kul med fantasivärldar som inte följer någon färdig mall. Tyvärr känner jag inte riktigt så mycket för personerna som jag skulle vilja. Men färgsprakande och kul ändå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar