lördag 7 juli 2018

Hva er det med mor

Hva er det med mor
av Vigdis Hjorth

Jag har läst den här boken tidigare, men jag tror att det var så länge sedan att den inte är med i bloggen. Och då ÄR det länge sedan. Bloggen fyller snart femton år.

Maris mamma dricker. Maris mamma vägrar skämmas. Hon bryr sig inte om vem som vet att hon dricker. Det har inget med Mari att göra och Mari får gärna ta avstånd från henne och säga till vem som helst att mamma är dum i huvudet. Men det är mer komplicerat än så. För det är inget fel på Maris mamma, förutom detta enda. Och det är inte misär. Det blir bara pinsamma situationer ibland. Och när Mari är hos sin pappa oroar hon sig ibland för hur det går med mamma.

Nu ska ju visserligen den här boken föreställa Maris tankar med att komma underfund med sin mamma, men det jag har tänkt på båda gångerna jag har läst boken är att mamman tar så stor plats i Maris liv. Det verkar ju som att även när mamman inte är närvarande så tänker Mari ovanligt mycket på henne.

En bok som var väl värd en omläsning. Författaren tar inte ställning i frågan, så man får själv (tillsammans med Mari) göra sig sina egna tankar kring mamman. Och när man läser om boken efter så här lång tid så kanske man ser berättelsen på ett annat sätt.

2 kommentarer: