söndag 22 juli 2018

Culottées 1

Culottées 1
av Pénélope Bagieu

Jag köpte den här boken när jag var i Paris i juni. Jag läste franska på gymnasiet, men har aldrig varit särskilt bra på det. En bok med korta kapitel i serieformat kanske jag ändå kan klara av? Jodå, det gick bra. Jag fick ju ha en ordbok, och ibland får man gissa med hjälp av bilderna. Men det funkar.

"Culottées 1" är en bok i stil med "En annan historia" eller "Godnattsagor för rebelltjejer", eller kanske ännu hellre – eftersom det är en seriebok – Loka Kanarps "Pärlor & patroner". I femton kapitel får man möta kvinnor som har gått sin egen väg. Krigare, drottningar, regimkritiker, en kvinna som lät skägget växa och blev omåttligt populär i Frankrike, en idrottskvinna, en nobelpristagare med flera. För oss nordbor är det ju roligt att Tove Jansson är med (och beskrivs som peintre och créatrice de trolls). En del hade jag hört talas om (kanske rent av i någon av böckerna ovan), andra var nya bekantskaper. Intressanta personer, och jag hoppas jag inte har hittat på så mycket egna fakta om dem. Mina kunskaper i franska, som sagt ...

Det är inte bara intressanta minibiografier, utan de är ju också väldigt humoristiska. Jag missar antagligen en del skämt, men mycket ligger ju i bilderna och där hänger jag i alla fall med. Det är lite i samma anda som när Liv Strömqvist porträtterar historiska personer.

Det finns en del 2 och den har jag tänkt skaffa mig. För den som hade varit intresserad om det inte hade varit på franska så finns även en engelsk översättning, "Brazen", som verkar innehålla båda de franska volymerna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar