söndag 27 maj 2018

En av oss

En av oss: en fortelling om Norge
av Åsne Seierstad

Åsne Seierstad fick i uppdrag av Newsweek att skriva en artikel om Anders Behring Breivik kort efter hans attacker mpt regeringskvarteret i Oslo och mot AUF:s sommarläger på Utøya. Senare bevakade hon också rättegången för att skriva artiklar och en liten bok. Men det blev inte en liten bok. Det är en tjock bok om terroristens liv, som bl.a. bygger på polisens dokumentation om fallet, på gamla journaler från barndomens kontakter med psykiatrin och en intervju med modern, som då var döende i cancer.

Det finns en del saker med föräldrarna och uppväxten som man reagerar på. Men räcker det som förklaring? Vem gör något sånt här?

Parallellt med kapitlen om terroristens uppväxt får vi också läsa om två tonåringar som träffas på ett disko i Nordnorge på 80-talet, och om ett ungt par i Kurdistan. Om deras barn, deras liv, hur den kurdiska familjen flyr till Norge, och om hur barn i båda familjerna blir aktiva i Arbeiderpartiets ungdomsförbund*. Och man sitter som på nålar, för man vet ju vad som kommer att hända på ön. Kommer de vara bland dödsoffren? Kommer de överleva, med eller utan skador, och se sina vänner dö?

Vi får också läsa om polisinsatsen, och hur organisationen inte fungerade. Det tog lång tid innan någon kom ut till Utøya. över en timme. Och under tiden mördades i genomsnitt en person varje minut. Jag minns att man visste en del om vad som pågick medan det pågick. Folk skrev på sociala medier att om man kände någon som var på Utøya så skulle man inte ringa eller messa den personen, för att telefonens ljud inte skulle avslöja gömställen. Det berättas även i boken hur oförberedda myndigheterna var på den här typen av händelse. Kommunikationen fungerade dåligt, och det fanns resurser som inte utnyttjades. Det utreddes efteråt, men jag har inte läst så mycket om det tidigare.

Det är en fängslande och mycket intressant bok, men man får inte det där svaret man skulle vilja ha. Men jag tror aldrig man kommer få ett svar på varför som man kommer kunna nöja sig med.


(*Det är inte det förkortningen står för, utan Arbeidernes Ungdomsfylking.)

2 kommentarer:

  1. Den här boken har jag oläst i bokhyllan. Borde verkligen ta tag i den! Det känns verkligen som en tankeväckande och läsvärd bok.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, den är riktigt läsvärd. Svårt tema, men inte svårläst.

      Radera