söndag 8 december 2013

En smakebit på søndag (vecka 49)

http://gronneskoger.blogspot.se/2013/12/juleferie-en-smakebit-pa-sndag.html
Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Nu när jag bor i en mindre stad än tidigare så har det lokala biblioteket inte längre oändliga rader av lockande litteratur på andra språk än svenska. Men det finns så klart böcker på andra språk här också, och ibland kan jag till och med hitta något som jag gärna vill läsa. Veckans smakbit kommer från en bok som jag antar blev inköpt på grund av att den belönades med Nordiska rådets litteraturpris förra året. Jag menar att de köpte den på norska också, den svenska översättningen hade säkert köpts in i vilket fall som helst.

Den handlar om en äldre kvinna vars man den senaste tiden har slutat att prata, och om de ämnen som de genom åren har undvikit att tala om.
Jeg kan våkne opp og tro att jeg hører Simons stemme, den jeg holder på å glemme etter hvert som den er blitt erstattet med taushet. Jeg våkner og skjønner at jeg må ha hørt den i drømme. Det er så sjelden han sier noe.
(Merethe Lindstrøm, "Dager i stillhetens historie", s. 13-14)

24 kommentarer:

  1. Denne er så vakker - anbefaler også hennes novellesamling Arkitekt: http://tinesundal.blogspot.no/2013/11/arkitekt-av-merethe-lindstrm-en-nydelig.html Ha en flott søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag har läst en av hennes noveller tidigare, men vet inte om den var ur den samlingen. Jag gillade den, men romanen är bättre. Kan tänka mig att läsa mer av henne.

      Radera
  2. Så sorgligt, att sluta prata. Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Han är väl lite dement, men det gör det ju inte mindre sorgligt.

      Radera
  3. Låter sorgligt, att glömma någons röst medan han fortfarande lever...

    SvaraRadera
  4. Tack för smakbiten! Den här står i hyllan och väntar, men den här gången på svenska. Vilket bra bibliotek, jag tror inte vårat köper i så många böcker på norska!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tror inte att mitt köper så många norska böcker heller, men just den här har de. :)

      Radera
  5. Denne står på leselisten min. Jeg hører flere si den er vakker så jeg ser frem til å lese den! Ønsker deg en fin adventssøndag!

    SvaraRadera
  6. Denne boken er fin:-) Kos deg med lesingen og ha en fin adventssøndag :-)

    SvaraRadera
  7. Tack för smakbiten och ha en fortsatt fin söndag.

    SvaraRadera
  8. Denne har jeg også lest, men synes den var litt treg,..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den tog ju lång tid att läsa, men jag tyckte att den var fin. :)

      Radera
  9. Jeg har lest den for ikke lenge siden. En Ok bok synes jeg,

    SvaraRadera
  10. Heldig er du som held på med denne boka - den likte eg veldig godt :-)

    SvaraRadera
  11. Har litt dårlig samvittighet at jeg ikke har lest denne ennå:) Har bare hørt godt om den, så kos deg masse med boken:)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag tycker inte att du behöver ha dåligt samvete för det. Den kommer ju säkert vara lika bra om du läser den om tio år.

      Radera