onsdag 11 december 2013

A Taste of Chlorine


A Taste of Chlorine
av Bastien Vivès

Jag undrar om jag skulle klara att läsa ett seriealbum i den här stilen på franska, som är originalspråket ("Le goût du chlore"). Det är ganska lite text. Säkert hälften av sidorna är helt ordlösa. Men jag tror att jag skulle tappa bort mig på resten av sidorna, eftersom jag inte direkt kan franska ... Just det att det är en översatt serie får mig att undra över några repliker. Det förekommer nämligen några viktiga ord som är ljudlösa - vi ser bara läpparna forma dem. Är de då på franska? Det kan man fundera på.

Huvudpersonen i "A Taste of Chlorine" är en blyg tonårspojke som blir beordrad att börja simma för att träna upp sin sneda rygg. Det är väl inte första gången han har fått höra det, förstår vi, men det är första gången det blir av. I simhallen får han syn på en söt tjej i hans egen ålder. Han vågar inte prata med henne förstås, åtminstone inte till en början. Hon tränar simning ofta, och pojken hoppas alltid att hon ska vara där när han går och simmar. Ibland är hon det, ibland inte.

Jag gillar att serien är så "tyst". Det förekommer förstås en del samtal, men inga andra ljud, inga berättande rutor förutom för att berätta att det har gått ännu en vecka. I stort sett hela historien utspelar sig i simhallen, och det är ofta bara bilder på interiören, bassängen, simmande människor, pojkens ansikte. Snyggt gjort. Känslan kommer fram precis.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar