fredag 11 oktober 2013

Min amerikanska hustru


Min amerikanska hustru
av Ruth L. Ozeki

Också utgiven under titeln "Ett år med kött". Jag vet inte varför den bytte namn när den kom i pocket. Kanske hoppades man att den skulle sälja bättre med en annan titel, eller kom på på att "Ett år med kött" lät för mycket som en fackbok? Jag har faktiskt för mig att jag trodde att den var det på den tiden man kunde se den i bokhandeln, alltså 1998.

Men det är en roman alltså. Den handlar om en amerikansk kvinna vars mor är från Japan, och eftersom Jane kan båda språken och kulturerna blir hon värvad till en TV-produktion där hennes kunskaper behövs. En amerikansk branschorganisation för nötköttsindustrin vill exportera mer nötkött till Japan. En gång i tiden såldes en amerikansk livsstil framgångsrikt in till de japanska hemmafruarna, och nu vill man upprepa det med hjälp av ett TV-program, Min amerikanska hustru!, där perfekta amerikanska hemmafruar ska laga frestande kötträtter. Janes jobb är att leta upp sunda, vackra amerikanska familjer, tolka mellan familjen och det japanska filmteamet och försöka hålla alla på gott humör.

I själva verket är familjerna sällan så perfekta som de ger sken av, de blir mer eller mindre utnyttjade av filmarna och ju mer Jane läser på om ämnet desto skummare verkar kötthanteringen vara. Hon möter människor som har påverkats, ibland skadats allvarligt, av kemikalier och hormoner som djuren proppas fulla av på stora uppfödnings- och slaktanläggningar som slår ut de små gårdarna som man så gärna vill förknippa köttet med. När Jane får chansen att regissera (hennes dröm är att regissera seriösa dokumentärfilmer) tar hon chansen att göra lite annorlunda program. Men det är kanske inte precis det beställaren vill ha ...

Santidigt i Japan följer den väldigt misslyckade hemmafrun Akiko programserien Min amerikanska hustru! och lagar alla rätterna. Detta på order av sin man, som hoppas att detta ska göra henne till en lyckad fru, en som sköter hemmet ordentligt och vill ha barn.

En intressant och lite udda roman. Ibland med långa stycken som känns som fakta, när Jane gör sin research. Å andra sidan handlar det mycket mer om Jane och Akiko själva än vad min text kanske ger intryck av. Och det handlar om familjer. Janes och Akikos och de amerikanska hustrurnas.

2 kommentarer:

  1. Läste den här för flera år sen och den gjorde intryck :) Den har klarat många bokhyllegallringar nu.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Min Läsecirkel gillade den också. :)

      Radera