söndag 6 oktober 2013

En smakebit på søndag (vecka 40)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Förra söndagen var jag på Bokmässan i Göteborg, och då hinner man inte läsa böcker eller delta med någon smakbit. Men den här helgen gör jag inget speciellt alls. Jag är bara hemma, tar det lugnt och hoppas att den här förkylningen, som jag kanske skaffade mig på Bokmässan, ska gå över. Och läser förstås! Så här på hösten passar det väl bra med lite mysiga spökhistorier?

"Världens bästa spökhistorier" var några böcker som kom ut på 80-talet. De var nog översättningar av engelskspråkiga spökhistoriesamlingar som inte hade något med varandra att göra, men som fick en enhetlig design på svenska. Den första, som jag nog aldrig har läst tidigare, innehåller noveller av fem riktigt klassiska författare - Charles Dickens, Arthur Conan Doyle, Edith Nesbit, Mark Twain och Oscar Wilde. Min smakbit kommer från en berättelse av Charles Dickens. Jag tror förresten att språket kan vara förenklat i den här boken, för allt känns lite väl lättläst för att vara skrivet av lite äldre författare som inte nödvändigtvis skrev för ungdomar.
På tal om Neapel så kommer jag att tänka på markisinnan Senzanima. Jag både hörde och såg henne, för hon var gäst i den bayerska familj där jag då arbetade. De satt och spelade kort när hon plötsligt blev likblek under sminket, reste sig från spelbordet och skrek högt: "Min syster i Spanien är död! Jag kände hennes kalla händer på min rygg!" Och mycket riktigt, systern hade dött i precis det ögonblicket.
(I Skymningslandet av Charles Dickens ur "Världens bästa spökhistorier", s. 11)

18 kommentarer:

  1. Det är inte alla av de författarna som jag associerar med spökhistorier, men det är ju riktiga klassiker.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Jag antar att de har hunnit med att skriva lite av varje ... Det räcker ju att de har skrivit EN spökhistoria. ;-)

      Radera
  2. Å, så bra! Jeg elsker spøkelsehistorier og har lest alle vi har på biblioteket der jeg jobber. Charles Dickens er i tillegg en av mine yndlingsforfattere, så dette må bare være bra :-) Ønsker deg en fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det var en ganska bra samling, men en del av berättelserna var mest märkliga. Bl.a. den ena av Dickens och den av Twain.

      Radera
  3. Tack för smakebiten. Det här nog inget för mig, jag är alldeles för skraj av mig för att läsa spökhistorier!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Just de här var inte så hemska, men det kan man ju så klart inte veta när man väljer spökhistoriesamling. :)

      Radera
  4. Jag hade en bok som väldigt liknade den här när jag var liten, kanske jag borde undersöka lite hemma hos föräldrarna om den finns kvar..

    SvaraRadera
    Svar
    1. Till innehåll eller design? Det finns tre i den här serien, och jag hade del 2 och 3 när jag var liten, men har köpt till den här nu. Ska bli roligt att läsa om dem som jag faktiskt har läst innan sedan. Hoppas du hittar din gamla bok också.

      Radera
  5. Tack för smakbiten. Spännande att de författarna skrivit spökhistorier.

    SvaraRadera
    Svar
    1. En del av berättelserna är kanske inte precis spökhistorier. Minst en är väldigt känd.

      Radera
  6. Mysigt med spökhistorier! Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja, jag gillar de här gammaldags historierna.

      Radera
  7. Det her er nok en spennende bok.. herlig! Takk for smakebit..:)

    SvaraRadera
  8. Ja til spøkelseshistorier! Omslaget er jo riktig så retro :-D Liker spesielt godt at tanten ble 'blek UNDER sminken' haha :-D Godt sagt!

    SvaraRadera
  9. Spökhistorier är bra mysigt på hösten :) Tack för smakbiten!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Kommer garanterat bli fler den här hösten. :)

      Radera