onsdag 13 februari 2013

Mördaren ljuger inte ensam


Mördaren ljuger inte ensam
av Maria Lang

Jag läste ganska mycket Maria Lang när jag var yngre, mest på högstadiet och en del på gymnasiet. Jag har för mig att kvaliteten på böckerna är ganska varierande, och jag blev nästan överraskad att jag gillade "Mördaren ljuger inte ensam" så mycket den här gången. Antingen är den en av de bästa eller så var mycket bättre än vad jag minns. Några av personerna i boken är kanske lite överdrivna, och jag förstår inte den här tendensen i deckare att inte avbryta till exempel sitt semestrande på en isolerad ö när en i sällskapet blir mördad. Men det är ju sånt man får räkna med i gamla deckare.

Jag kom ihåg vem som var mördaren, men det var lika underhållande ändå att läsa. Puck, bokens berättare, är rolig och det är ändå lite klurigt med hur det hela hänger ihop, även när man vet vem som gjorde det.

Det ska bli spännande att se hur den här berättelsen gör sig som film. Sex av Maria Langs böcker har ju just blivit filmade. Premiären av Mördaren ljuger inte ensam-filmen är visst redan 8 mars, så det passade bra att jag läste boken nu. Jag trodde inte att filmen skulle komma förrän i sommar eller höst.


4 kommentarer:

  1. Maria Lang måste jag ju läsa igen. Läste flera av hennes böcker för länge sedan, det var väl tidigt åttiotal. Kritikerna var inte nådiga minns jag, då kan det ju vara intressant att kolla om de hade rätt! Undrar hur många barn som döps till Puck i dagens Sverige?:-)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här var mycket bättre än jag hade för mig. Hennes senare böcker var kanske sämre.

      Jag frågade min syster som har koll på namn, och Puck förekommer knappt alls idag. Men Puck heter inte heller Puck.

      Radera
  2. Även som smeknamn känns det ganska otroligt! Har någon gammal roman av Walter Ljungkvist som jag inte läst, där heter huvudpersonerna
    Puck och Jerk...

    SvaraRadera