söndag 25 november 2012

En smakebit på søndag (vecka 47)


Det här är veckans bidrag till Flukten fra virkelighetens smakebitsutmaning. Klicka på bilden ovanför för att läsa andras smakbitar från vad de läser den här söndagen, och information om hur du kan delta själv.

Det är fortfarande böcker om mord som gäller. Fast den här veckan handlar det inte direkt om mord, men om en familj där en av medlemmarna, Gary Gilmore, begick två rånmord och avrättades. Naturligtvis påverkade det familjen. Men jag har inte läst så långt än. Det verkar som om våld och död redan genomsyrade familjen långt innan det här hände.

Avrättningen blev mycket uppmärksammad i USA och säkert i flera andra länder också. Jag vet att det är svårt att föreställa sig nu, men under en tioårsperiod utfördes INGA avrättningar i USA medan det utreddes om dödsstraffet verkligen var förenligt med konstitutionen. Den förste som avrättades efter att dödsstraffet återinförts var Gary Gilmore. Fallet blev uppmärksammat eftersom den dömde själv insisterade på att avrättningen skulle genomföras och till och med försökte begå självmord ett par gånger i fängelset.

Norman Mailer har skrivit en bok om fallet, "Bödelns sång". Den har jag inte läst, men den nämns i boken jag läser nu.

Journalisten Mikal Gilmore var yngst av de fyra bröderna Gilmore och den som har klarat sig bäst i livet. Men han kände sig tvungen att skriva den här boken för att förstå sin familjehistoria. Jag väljer ett citat ur prologen:

There is my brother Gaylen, who died young of old wounds, as his new bride sat at his side, holding his hand, watching the life pass from his sunken face. There is my brother Gary, who murdered innocent men in rage against the way life had robbed him of too much time and too much love, and who died when a volley of bullets tore his violent, tortured heart from his chest. There is my brother Frank, who turned increasingly quiet and distant with each new death, who was last seen walking down a road nearby the night-house of this dream, his hands rammed deep into his pockets, a look of uncomprehending pain seizing his face.
(Mikal Gilmore, "Shot In the Heart", s. ix)


22 kommentarer:

  1. Ah, det var en tøff smakebit! Det hørtes ut som at disse brødrene har levd virkelig tøffe og vanskelige liv!
    Ønsker deg en riktig fin søndag!

    SvaraRadera
    Svar
    1. Tack!

      De levde ännu värre liv än man kunde ana av prologen faktiskt. :(

      Radera
  2. Ibland kan man fundera över hur ödet drabbar somliga familjer. Just denna verkar ha råkat väldigt illa ut.

    SvaraRadera
    Svar
    1. När man får reda på hur föräldrarna var så känns det inte så konstigt att det gick som det gick - men föräldrarna i sin tur måste ju också ha haft en historia som tydligen inte var så lätt att få reda på.

      Radera
  3. Smakebit fra en uhyggelig historie. Takk likevel.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ohygglig är ett lämpligt ord. Men det känns ändå som en viktig historia.

      Radera
  4. Huff, denne familien må ha hatt det tøft! Takk for smakebit og tips.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Ja. Nu när jag har läst ut boken undrar jag hur det har gått för de två överlevande bröderna på äldre dagar. Boken är ju skriven för nästan 20 år sedan.

      Radera
  5. Vilken hemsk livshistoria. Så annorlunda ödet drabbar en. tack för smakbiten.

    SvaraRadera
  6. Huff,virker som en uhyggelig historie! Tusen takk for smakebiten:-) Ha en fin kveld:-9

    SvaraRadera
  7. Takk for smakebiten! Dette virker som en veldig trist og litt uhyggelig bok. Ha en fin søndagskveld!:)

    SvaraRadera
  8. Den låter lite intressant!

    SV: Jadå, det kan jag absolut göra :)

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är den verkligen!

      Jag får ta och läsa Elly Griffiths snart. :)

      Radera
  9. For en utrolig sterk smakebit, det må ha vært fryktelig vanskelig å vokse opp i en slik gjeng og komme seg ut i et annet miljø. Jeg leser på Wikipedia at USA Today har uttalt følgende om boken "one of the most beautifully written, moving nonfiction books published in the past five years."

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är en bra bok. Men ganska deprimerande. Även om just den här brodern klarade sig bättre än de andra, så kan man ju inte påstå att han klarade sig "oskadd", så att säga.

      Radera
  10. Det er spennende å følge deg i mord-lesingen, selv om denne boken ikke direkte handler om et mord. Virker som en tragisk historie, og det er underlig at noen kan klare seg i det hele tatt i en slik familie.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Den här handlar mer om sakerna runt omkring morden. Själva morden tar upp väldigt lite av boken, men man får veta mycket om mördarens liv och den övriga familjen.

      Radera
  11. Läste Norman Mailers "Bödelns sång" om Gilmore. Det var väldigt länge sedan, säkert tjugo år sedan. Det var en fängslande men inte precis upplyftande bok vill jag minnas.

    SvaraRadera
    Svar
    1. Som den här då? Jag har "Bödelns sång" på min att-läsa-lista, men jag vill nog vänta ett tag innan jag läser den.

      Radera