onsdag 30 december 2009

Målarflickan


Målarflickan
av Gerda Ghobé

"Målarflickan" är en B. Wahlströms flickbok från tidigt 50-tal. Efter att Ann-Maris föräldrar har dött har den förståndiga släktingarna bestämt att hon ska hoppa av gymnasiet och i stället flytta till Göteborg, där hon har två farbröder med familjer. Hon ska bo omväxlande hos dem, gå på sekreterarkurs och jobba i den ene farbroderns företag så småningom. Ann-Mari har inte mycket annat att välja på och vill ju inte verka otacksam, men det är inte riktigt det här som hon har drömt om.

Ann-Mari har ännu en farbror, men han har ingen talan i släkten. Han är konstnär, men inte alls framgångsrik. Men han erbjuder ändå Ann-Mari att få komma och bo hos honom i Stockholm över julen, och det blir något helt annat än att vara hos de förståndiga släktingarna.

Ja, och så ordnar ju allting upp sig för Ann-Mari och farbror Palle, som sig bör i en sån här bok. Det var inget speciellt med den här boken, utom att titeln avslöjar lite väl mycket av handlingen kanske.

När man jämför med boken jag läste precis före den här, en B. Wahlströms ungdomsbok från 2000-talet, så är det ganska stor skillnad. Visserligen är väl Ann-Mari ett par år äldre än Tea, men hon är väldigt mycket redigare. Så skulle det väl vara i böcker på den tiden.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar