onsdag 30 december 2009

The Water Devil


The Water Devil
av Judith Merkle Riley

Det här är den tredje och sista boken i serien om Margaret från Ashbury. De tidigare, "A Vision of Light" och "In Pursuit of the Green Lion", har jag läst flera gånger tidigare, men "The Water Devil" har bara gått att få tag i på tyska. Jag ägde den faktiskt på tyska, men det blev aldrig av att jag läste den. Det är inte en tysk bok, den är amerikansk, men det verkar faktiskt som om den kom ut på tyska många år innan den gavs ut på engelska. De tidigare kanske inte sålde tillräckligt bra i USA.

Precis som de tidigare böckerna är "The Water Devil" väldigt händelserik och rolig, samtidigt som författaren verkar ha gjort bra research om medeltiden. Margaret, Gilbert och deras lilla familj bor bekvämt i huset i London som hon har ärvt. Gilbert låtsas vara irriterad över allt stoj som barn och tjänstefol står för, men trivs egentligen alldeles utmärkt med det. Det jobbigaste är väl att sir Hubert, Gilberts oborstade far, ser huset som sitt Londonresidens och kan dyka upp när man minst anar det. Det, och Margarets döttrars brist på uppfostran. Gilbert lyckas övertala en utfattig adelsdam att bli flickornas guvernant, men faderns senaste problem är det värre med. Någon har hittat ett gammalt dokument som säger att en bit land som tillhör sir Huberts ägor inte alls gör det, och det vill sir Hubert bestrida. Men hur vinner man över advokater? Margaret och Gilbert har en vän som säkert har någon idé.

Så reser hela familjen, inklusive Madame (guvernanten), ut till sir Huberts trista och förfallna gods för att försöka rädda en träddunge, en källa och någon gammal ruin. Detta kommer att leda till avgudadyrkan, demonutdrivning och alla möjliga katastrofer. Spännande och roligt, och jag skulle kunna tänka mig att läsa ännu fler böcker om Margaret.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar