onsdag 30 december 2009

Vem älskar Yngve Frej


Vem älskar Yngve Frej
av Stig Claesson

Marika: Nu har jag läst en bok av Slas. Jag tyckte att den var bra.
Marikas vän: Judas!

Vännen är ingen Slas-anhängare direkt. Hon har läst något, men inte alls tyckt om det. Nu har ju jag bara läst en enda bok, för säkerhets skull den som jag misstänker är mest känd och omtyckt. Stig Claesson gav ut hur mycket som helst, och jag skulle säkert inte tycka om allt. Men "Vem älskar Yngve Frej" gillade jag. Miljön känns en aning bekant av någon anledning, det är svensk landsbygd som är på väg att avfolkas. På den lilla plats det handlar om bor det bara fyra människor kvar, och de är alla till åren. Skomakaren har bestämt sig för att det inte är någon idé att åta sig mer jobb, det är ändå så lite och han är gammal. Lantbrukaren driver i för liten skala för att någon ska vilja köpa upp hans mjölk och spannmål, utan det är i stället en annan bonde som skördar på hans åkrar. Och det går inte till som förr heller. Det tar bara några timmar med de nya maskinerna, och är knappast den stora begivenhet det var förr.

När skomakaren ska tillverka en ny skylt upp till stället i skogen blir han tveksam över vad han ska skriva. Det har ju två namn. Och så råkar det bli så att han skriver "fornminne" i stället, för det är ju nästan vad det är nu. Plötsligt börjar det dyka upp folk bland husen. Det är ju industrisemester och många som är ute och kör, till och med längs den här vägen. Annars händer det inte så mycket, utan det är mest möten mellan de gamla och främlingar, som har sett mycket mer av världen men inte något av det här. En kort bok, som får sagt en hel del.

Var det Slas som gjorde nån sorts barnprogram med teckningar och nåt om "när jag var liten ..."? Jag är inte så bra på att minnas tv-program. De gick när jag var liten eller i alla fall för ganska länge sedan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar